Astrofysica

do 07 okt 2021 19:30
Code: 
NJ21 H-K1
Reeks: 
De mens en het Universum
Type: 
Lezing

Deze overzichtslezing schetst de context voor de onderwerpen van de vier verdiepende lezingen door kort 4 belangrijke thema’s aan te reiken in de relatie van de mens met de kosmos.

  1. De Big Bang theorie.
  2. Beweging en verandering in het heelal.
  3. De zoektocht naar leven elders.
  4. Weg van de Aarde: ruimtevaart

De Big Bang theorie is het actuele model voor het onstaan en de evolutie van ons heelal. Ze steunt op enkele eenvoudige aannames, en verklaart een groot aantal waarneembare eigenschappen van onze kosmos. Maar er blijven vragen over.

Alles in het heelal verandert, evolueert. In die evolutie worden soms ‘exotische’ fenomenen gecreëert zoals neutronensterren, zwarte gaten, en gravitatiegolven. De voorafgaande processen die leiden tot die fenomenen worden kort geschetst. Wij, mensen, hopen er een beter inzicht in de kosmos mee te krijgen.

Het leven op Aarde is ongelooflijk divers. Het komt soms voor op de meest onmogeijke plaatsen op onze planeet. Maar is het uniek? Een korte inleiding in onze zoektocht naar leven buiten onze planeet.

De drang van de mens om onze Aarde te verlaten en op andere werelden te landen is groot. Plannen om mensen naar de Maan en naar Mars te brengen zijn in volle ontwikkeling. Waarom die drang? En heeft dat zin, gelet op de afstanden, de soms barre omstandigheden, en de technische problemen. Ruimtevaart, het heeft ons al geïntrigeert sinds de 19e eeuw, maar haar echte geschiedenis begon in 1957.

 

 

Jean-Pierre De Greve is emeritus gewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel en was Vice-rector Internationale Relaties in de periode voor zijn emeritaat. Hij doceerde astrofysica en wetenschapscommunicatie en stond aan de wieg van de Vlaamse Wetenschapsweek. Momenteel ontwikkelt hij het STEM-project, Astrolab, in een aantal landen in Afrika. Daarnaast is hij gewezen voorzitter van het Humanistisch Verbond Mechelen en is  o.m. organisator van de voordrachtenreeksen ‘Wetenschap is TOP!’ en ‘Kritisch Kijken naar Kennis Maken’.

Locatie:

Uitstraling Permanente Vorming vzw
Pleinlaan 5 niv. 5
1050 Brussel

 

OF/EN

 

Digitaal via Zoom. Na inschrijving krijg je de link toegestuurd en kan je deelnemen van waar je wil via Zoom.