kern Zoniën-West (St-Genesius-Rode)

Voorzitter: 

mevr. Irma Janssens
0477 34 04 65

LOCATIE

Dienstencentrum De Boomgaard Zoniën-West
Vergeet-mij-Nietjeslaan 8
1640  Sint-Genesius-Rode
> Op de kaart
 

DEELNAME

Gratis, tenzij anders vermeld
 

Programma

Locatie:

Geheugenklachten en dementie

04 mrt 2019 15:00
Lezing
Prof. dr. Jan Versijpt
Dienst neurologie, UZ Brussel

“Waar heb ik mijn sleutels gelaten?”. “Hoe heet die collega ook alweer?” Veel mensen op wat hogere leeftijd, waaronder oudere werknemers, hebben wel eens problemen met hun geheugen. Er bestaat enig bewijs dat geheugenklachten bij mensen van 55 jaar en ouder wel verband houden met een slechtere prestatie van het geheugen en dat het een eerste indicatie kan zijn van toekomstige cognitieve achteruitgang en dementie bij ouderen.

Elektromobiliteit, de transitie naar een duurzame mobiliteit

01 apr 2019 15:00
Lezing
Wijziging datum
Prof. dr. Joeri Van Mierlo
VUB

Hoe milieuvriendelijk zijn elektrische voertuigen nu eigenlijk? Ze hebben dan wel geen uitlaatpijpemissies, er zijn wel emissies bij de productie van elektriciteit. En hoe groot is de milieu-impact van de batterijen die deze voertuigen gebruiken? Voertuigtechnologieën zullen vergeleken worden op basis van hun volledige levenscyclus (Life Cycle Assessment - LCA). Daarnaast zal ook worden ingegaan op de kostprijs. Elektrische voertuigen zijn duurder in aankoop, maar goedkoper in gebruik. Op basis van een Total Cost of Ownership (TCO) zullen verschillende voertuigen vergeleken worden.

Elektromobiliteit, de transitie naar een duurzame mobiliteit

01 apr 2019 15:00
Lezing
Joeri Van Mierlo
Prof.

Hoe milieuvriendelijk zijn elektrische voertuigen? Ze hebben dan wel geen uitlaatpijpemissies, er zijn wel emissies bij de productie van elektriciteit. En hoe groot is de milieu-impact van de batterijen die deze voertuigen gebruiken? Voertuigtechnologieën zullen vergeleken worden op basis van hun volledige levenscyclus (Life Cycle Assessment - LCA). Daarnaast zal ook worden ingegaan op de kostprijs. Elektrische voertuigen zijn duurder in aankoop, maar goedkoper in gebruik. Op basis van een Total Cost of Ownership (TCO) zullen verschillende voertuigen vergeleken worden.

Aderverkalking

06 mei 2019 15:00
Lezing

Dr. Karl von Kemp is cardioloog aan het Centrum voor Hart- en Vaatziekten Dienst Vaatheelkunde van het UZ Brussel/Jette. Tijdens zijn voordracht zullen volgende vragen aan bod komen.
Is 'aderverkalking' werkelijk verkalking van de aders? Wie krijgt het? Waarom is het gevaarlijk? Kunnen we het voorkomen? Kunnen we er iets aan doen eens het er is? Een stand van zaken over de belangrijkste doodsoorzaak in onze Westerse wereld.

 

LOCATIE: UZ BRUSSEL

E-nummers en bewerkte voeding: een zegen of een vloek?

03 jun 2019 15:00
Lezing
Fréderic Leroy

Prof. dr. Frédéric Leroy is bio-ingenieur van opleiding (UGent) en behaalde daarna een doctoraat in de Toegepaste Biologische Wetenschappen (VUB). Als hoofddocent aand de VUB is hij verantwoordelijk voor een aantal opleidingsonderdelen in het domein van de voedingswetenschappen Voedingsleer, Technologie van de dierlijke producten, Levensmiddelenchemie, Voedingsmicrobiologie en -ecologie en Kwantitatieve en predictieve microbiologie. Zijn interesse gaat uit naar biotechnologie, microbiologie en elementen van traditie en innovatie in voeding, zowel vanuit een technologische als maatschappelijke invalshoek.
 
De lezing "E-nummers en bewerkte voeding: een zegen of vloek?" gaat in op de maatschappelijke bezorgdheid die momenteel heerst rond het gebruik van additieven en verwerkingsprocessen in de levensmiddelenindustrie, in het bijzonder wat betreft de mogelijke gevolgen voor de volksgezondheid. Er zal een overzicht worden gegeven van het historische traject van deze evolutie alsook van de vertaling ervan in de huidige markttrend van zogenaamde "clean-labels". Hoewel een overmatige processing inderdaad soms ongewenst kan zijn, en soms te maken kan hebben met consumentenbedrog, is een deel van de bezorgdheid ook toe te schrijven aan chemofobie en onwetendheid over de eigenlijke werking, functies en veiligheid van additieven.

Afgelopen activiteiten

Diabetes bij ouderen

05 nov 2018 15:00
Lezing
Liliane Kempeneer
Diabetescentrum - UZ Brussel

Ouderdomsdiabetes is een dagelijks fenomeen geworden. Welke zijn de signalen en de behandelingen? 

De verkenning van het onzichtbare heelal: in de voetsporen van Albert Einstein

03 dec 2018 15:00
Lezing
Prof. dr. Nick Van Eijndhoven
VUB

Zwarte gaten met massa’s van meer dan een miljard keer de massa van de zon versnellen deeltjes tot snelheden die bijna de lichtsnelheid evenaren en laten tevens een verscheidenheid aan relativistische effecten zien. De geproduceerde deeltjes kunnen op aarde worden waargenomen en ook was er in 2015 de eerste observatie van gravitatiegolven die de belangrijke voorspelling van Albert Einstein uit 1915 bevestigde. Het IceCube neutrino observatorium op de Zuidpool en de LIGO gravitatie detector in de VS verschaffen ons informatie over processen die zich afspelen in de verste uithoeken van het heelal.

De oorsprong van religie

04 feb 2019 15:00
Lezing
Dr. Marc Vermeersch

Wat de exacte oorsprong is van religie is altijd in nevels blijven hangen. Op basis van archeologische vondsten, antropologisch onderzoek en de biologie van de mens stelt Marc Vermeersch een oplossing voor en hij maakte het zich daarbij niet gemakkelijk: hij moest een oplossing vinden voor het feit dat religie zeer lang bestaat (misschien meer dan 1,4 M jaar) en gebaseerd is op niet-waarneembare verschijnselen als zielen, geesten en goden. De meeste kenmerken van hedendaagse religies bestonden reeds bij de religies van jagers en verzamelaars.
Vermeersch is o.a. auteur van "De geschiedenis van de mens. Deel 1 Jagers en verzamelaars. Boek 1, van Pan tot Homo sapiens", 2008.

SFEERFOTO'S