Kern Zoniën-West

Voorzitter: 

Irma Janssens

Contactpersoon: 

Irma Janssens
0477 34 04 65
upv.zonienwest@gmail.com

De meeste activiteiten vinden plaats in het Dienstencentrum De Boomgaard - Vergeet-mij-nietjeslaan 8 - 1640 Sint-Genesius-Rode

Locatie:

Borstkanker: van Farao Horus tot het jaar van de rat

07 dec 2020 15:00
Geannuleerd
Prof. dr. em. Jan Lamote
Borstoncoloog

Naast de huidige stand van zaken in de strijd tegen borstkanker schotelt prof. Jan Lamote ook eigen bedenkingen uit zijn jarenlange ervaring als borstoncoloog voor. Een menselijk verhaal over een meedogenloze ziekte..

Afgelopen activiteiten

Aderverkalking

06 mei 2019 15:00
Lezing
dr. Karl von Kemp
Centrum voor hart- en vaatziekten (VUB)

Dr. Karl von Kemp is cardioloog aan het Centrum voor Hart- en Vaatziekten Dienst Vaatheelkunde van het UZ Brussel/Jette. Tijdens zijn voordracht zullen volgende vragen aan bod komen.
Is 'aderverkalking' werkelijk verkalking van de aders? Wie krijgt het? Waarom is het gevaarlijk? Kunnen we het voorkomen? Kunnen we er iets aan doen eens het er is? Een stand van zaken over de belangrijkste doodsoorzaak in onze Westerse wereld.

 

LOCATIE: DC De Boomgaard - Vergeet-mij-Nietjeslaan 8 - 1640 Sint-Genesius-Rode

Het belang van de vroegtijdige opsporing van darmkanker

02 sep 2019 18:00
Lezing
dr. Liv Vandermeulen

Jaarlijks krijgen meer dan 8000 Belgen de diagnose van darmkanker. Dikkedarmkanker ontwikkelt zich vrijwel altijd vanuit een goedaardige poliep van het slijmvlies. Tijdige opsporing is dus uiterst belangrijk. Vanaf de leeftijd van 51 jaar is het bevolkingsonderzoek door middel van een stoelgangtest gratis. Ongeveer 7% heeft een afwijkend resultaat maar wat betekent dit juist?

Meer info en inschrijven:
janssensirma@hotmail.com

Onze toekomst? Feiten en trends vanuit de wetenschap

07 okt 2019 15:00
Lezing
prof. dr. em. Jean-Pierre De Greve
VUB

Welke rolspeelt de wetenschap in onze leefwereld? Wat voorspellen wetenschappers? Hoe zit hetmet de bevolkingsaangroei en welke problemen levert die op? Wat zullen de gevolgen zijn van de klimaatverandering? Wij worden veel ouder, maar hoe pakken wij dat aan? Prof. De Greve schetst die trends die wetenschappers verwachten.

LOCATIE: DC De Boomgaard - Vergeet-mij-Nietjeslaan 8, 1640 Sint-Genesius-Rode

Relatie tussen hersenen en gedrag

04 nov 2019 20:00
Lezing
prof. dr. Rudi D'Hooge
KUL

Er gaat een enorme fascinatie uit van de werking van onze hersenen en de manier waarop ze onze gedragingen, psychologische functies en mentale vermogens controleren. Niemand kon ooit voorspellen dat de snel groeiende hersenwetenschappen ons leven in de 21ste eeuw zo ingrijpend zouden beïnvloeden. De hedendaagse hersenwetenschappen bestrijken een enorm studiegebied, van de moleculen en cellen van het zenuwstelsel tot de relatie tussen hersenwerking en gedrag en de oorzaken en behandeling van hersenaandoeningen. Prof. dr. D'Hooge biedt zijn publiek  - zonder dat dat veel biologische voorkennis nodig heeft - inzicht in een van onze belangrijkste wetenschappelijke uitdagingen: het begrijpen van de werking van het zenuwstelsel en de relatie tussen hersenwerking en gedrag.

 

Meer info en inschrijven:
janssensirma@hotmail.com

LOCATIE: DC De Boomgaard - Vergeet-mij-Nietjeslaan 8, 1640 Sint-Genesius-Rode

Voorafgaande zorgplanning door het LEIF-team

02 dec 2019 20:00
Lezing
Robert Geeraerts
LEIF

Het LEIFplan: nu voor later!

Er bestaan in België vijf wilsverklaringen die men voorafgaand kan opstellen. Op deze manier kunnen artsen en zorgverleners later met de wil van de patiënt rekening houden, wanneer deze zich niet langer zelf kan uitdrukken.
Meer en meer mensen willen 'met hun papieren' in orde zijn. Een reden is vaak dat ze iemand in hun nabijheid hebben zien overlijden op een wijze die ze zelf zeker niet willen. En dan begint de zoektocht naar 'wilsverklaringen'.
Indien men nog wilsbekwaam en mondig is, heeft men deze wilsverklaringen uiteraard (nog) niet nodig: het volstaat om mondeling mee te delen wat men nog wel of niet wenst.
Het staat iedereen vrij om voorafgaande wilsverklaringen op te stellen. U bepaalt natuurlijk wat u wenst te regelen

L(evens)E(inde)I(nformatie)F(orum) heeft, met de steun van minister Maggie De Block, samen met de FOD Volksgezondheid en de Koning Boudewijnstichting een heel gebruiksvriendelijke brochure heeft samengesteld met 'de correcte voorafgaande wilsverklaringen'.

Meer info en inschrijven:
janssens_irma@hotmail.com

LOCATIE: DC De Boomgaard - Vergeet-mij-Nietjeslaan 8, 1640 Sint-Genesius-Rode

 

Wondermooie natuurfenomenen hebben een kenmerkende structuur

06 jan 2020 15:00
Lezing
Rudi Roth
wiskundige en doctor in de theoretische natuurkunde

Wat hebben sneeuwvlokken, zonnebloemen, honingraten, dennenappels, zeesterren, slakken, apen en bijtjes gemeen? Wiskundige structuren luidt het verrassende antwoord. RudiRoth - wiskundige, doctor in de theoretische natuurkunde én geregelde bezoeker van UPV in Rode - legt aanschouwelijk en boeiend het
verband uit. Daarbij komen onderliggende wiskundige begrippen ter sprake: de gulden snede, de rij van Fibonacci, de wondermooie fractalen, enz... Geen wiskundige/wetenschappelijke voorkennis vereist, al is de
kans heel groot dat je voor de eerste keer in je leven iets van wiskunde snapt....

De invloed van een verpakking op ons voedsel

03 feb 2020 15:00
Lezing
dr. Leo Goeyens
auteur en chemicus (VUB)

De invloed van de verpakking op het voedsel dat erin zit, is een actueel thema dat bij heel veel mensen leeft en hen soms wat paranoïde lijkt te maken. Maar is die angst terecht? Dr. Leo Goeyens deed onderzoek naar de invloed van de chemische stoffen in verpakkingen op de inhoud ervan en bespreekt enkele opvallende voorbeelden. Hij behandelt het thema ook in een boek, dat ter plaatse te koop is voor wie er meer over wil lezen.

Herman Van Rompuy: De grote uitdagingen voor Europa

09 mrt 2020 15:00
Lezing
Herman Van Rompuy
voormalig voorzitter van de Europese Raad

Welk groot probleem van onze tijd kan nog opgelost worden door één land alleen? Denk aan migratie, terrorisme, klimaat, de problemen met Trump enz. Hoe kunnen we nog het hoofd bieden aan de concurrentie van China en Amerika als we de krachten niet bundelen met andere landen, in de eerste plaats binnen de Europese Unie? Wie beter dan Herman Van Rompuy – voormalig premier van België, voorzitter
van de Europese Raad en ereburger van Sint-Genesius-Rode – kan ons uitleggen waarom we de Europese Unie broodnodig hebben?

Borstkanker: van farao Horus tot het jaar van de rat

06 apr 2020 15:00
Lezing
Geannuleerd
Prof. dr. em. Jan Lamote
UZ Brussel

Niet alleen de huidige stand van zaken in het onderzoek naar borstkanker en de zoektocht naar doeltreffende therapieën schotelt prof. dr. Jan Lamote voor. Eigen observaties en bedenkingen die zijn jarenlange ervaring als borstoncoloog opleverden, komen evengoed aan bod. Een interessant, maar ook boeiend en menselijk verhaal over een meedogenloze ziekte en een onophoudelijk gevecht ertegen.

Ouderen en eenzaamheid

07 sep 2020 15:00
Dr. Lise Switsers
VUB

Dr. Lise Switsers (VUB) presenteert resultaten uit het onderzoek rond eenzaamheid bij ouderen. Daarnaast gaat ze dieper in op mogelijke methodes en het belang van afstemming op maat om dat probleem efficiënt aan te pakken.

Druk, drukker, drukst: dag en nacht met een kinderspoedarts in het UZ Brussel

05 okt 2020 15:00
Dr. Gerlant van Berlaer
Topdokter UZ Brussel

Topdokter Gerlant van Berlaer neemt je mee in het boeiend en vaak pakkend verhaal van zijn werk als kinderspoedarts. Aan de hand van zijn relaas van een dag en een nacht krijg je een beeld van hoe het er in de kinderspoedafdeling aan toe gaat.

De geschiedenis van de geneeskunde

09 nov 2020 15:00
Geannuleerd
Prof. dr. em. Paul Broos
KUleuven

In zijn meeslepende stijl geeft prof. Paul Broos een interessant en boeiend overzicht van de ontwikkeling van de geneeskunde en over hoe die belemmerd – maar ook wel eens gered! – werd door religie, bijgeloof en machthebbers.

SFEERFOTO'S