Kern Zoniën-West

Voorzitter: 

Annie Deheegher

Contactpersoon: 

Irma Janssens
0477 34 04 65
upv.zonienwest@gmail.com

De meeste activiteiten vinden plaats in het Dienstencentrum De Boomgaard - Vergeet-mij-nietjeslaan 8 - 1640 Sint-Genesius-Rode

Locatie:

Relatietussen hersenen en gedrag

04 nov 2019 20:00
Lezing
prof. dr. Rudi D'Hooge
KUL

Er gaat een enorme fascinatie uit van de werking van onze hersenen en de manier waarop ze onze gedragingen, psychologische functies en mentale vermogens controleren. Niemand kon ooit voorspellen dat de snel groeiende hersenwetenschappen ons leven in de 21ste eeuw zo ingrijpend zouden beïnvloeden. De hedendaagse hersenwetenschappen bestrijken een enorm studiegebied, van de moleculen en cellen van het zenuwstelsel tot de relatie tussen hersenwerking en gedrag en de oorzaken en behandeling van hersenaandoeningen. Prof. dr. D'Hooge biedt zijn publiek  - zonder dat dat veel biologische voorkennis nodig heeft - inzicht in een van onze belangrijkste wetenschappelijke uitdagingen: het begrijpen van de werking van het zenuwstelsel en de relatie tussen hersenwerking en gedrag.

 

Meer info en inschrijven:
janssensirma@hotmail.com

LOCATIE: DC De Boomgaard - Vergeet-mij-Nietjeslaan 8, 1640 Sint-Genesius-Rode

Voorafgaande zorgplanning door het LEIF-team

02 dec 2019 20:00
Lezing
prof. dr. em. Jean-Pierre De Greve
VUB

Het LEIFplan: nu voor later!

Er bestaan in België vijf wilsverklaringen die men voorafgaand kan opstellen. Op deze manier kunnen artsen en zorgverleners later met de wil van de patiënt rekening houden, wanneer deze zich niet langer zelf kan uitdrukken.
Meer en meer mensen willen 'met hun papieren' in orde zijn. Een reden is vaak dat ze iemand in hun nabijheid hebben zien overlijden op een wijze die ze zelf zeker niet willen. En dan begint de zoektocht naar 'wilsverklaringen'.
Indien men nog wilsbekwaam en mondig is, heeft men deze wilsverklaringen uiteraard (nog) niet nodig: het volstaat om mondeling mee te delen wat men nog wel of niet wenst.
Het staat iedereen vrij om voorafgaande wilsverklaringen op te stellen. U bepaalt natuurlijk wat u wenst te regelen

L(evens)E(inde)I(nformatie)F(orum) heeft, met de steun van minister Maggie De Block, samen met de FOD Volksgezondheid en de Koning Boudewijnstichting een heel gebruiksvriendelijke brochure heeft samengesteld met 'de correcte voorafgaande wilsverklaringen'.

 

Meer info en inschrijven:
janssensirma@hotmail.com

LOCATIE: DC De Boomgaard - Vergeet-mij-Nietjeslaan 8, 1640 Sint-Genesius-Rode

 

Afgelopen activiteiten

Aderverkalking

06 mei 2019 15:00
Lezing
dr. Karl von Kemp
Centrum voor hart- en vaatziekten (VUB)

Dr. Karl von Kemp is cardioloog aan het Centrum voor Hart- en Vaatziekten Dienst Vaatheelkunde van het UZ Brussel/Jette. Tijdens zijn voordracht zullen volgende vragen aan bod komen.
Is 'aderverkalking' werkelijk verkalking van de aders? Wie krijgt het? Waarom is het gevaarlijk? Kunnen we het voorkomen? Kunnen we er iets aan doen eens het er is? Een stand van zaken over de belangrijkste doodsoorzaak in onze Westerse wereld.

 

LOCATIE: DC De Boomgaard - Vergeet-mij-Nietjeslaan 8 - 1640 Sint-Genesius-Rode

Het belang van de vroegtijdige opsporing van darmkanker

02 sep 2019 18:00
Lezing
dr. Liv Vandermeulen

Jaarlijks krijgen meer dan 8000 Belgen de diagnose van darmkanker. Dikkedarmkanker ontwikkelt zich vrijwel altijd vanuit een goedaardige poliep van het slijmvlies. Tijdige opsporing is dus uiterst belangrijk. Vanaf de leeftijd van 51 jaar is het bevolkingsonderzoek door middel van een stoelgangtest gratis. Ongeveer 7% heeft een afwijkend resultaat maar wat betekent dit juist?

Meer info en inschrijven:
janssensirma@hotmail.com

Onze toekomst? Feiten en trends vanuit de wetenschap

07 okt 2019 15:00
Lezing
prof. dr. em. Jean-Pierre De Greve
VUB

Welke rolspeelt de wetenschap in onze leefwereld? Wat voorspellen wetenschappers? Hoe zit hetmet de bevolkingsaangroei en welke problemen levert die op? Wat zullen de gevolgen zijn van de klimaatverandering? Wij worden veel ouder, maar hoe pakken wij dat aan? Prof. De Greve schetst die trends die wetenschappers verwachten.

LOCATIE: DC De Boomgaard - Vergeet-mij-Nietjeslaan 8, 1640 Sint-Genesius-Rode

SFEERFOTO'S