kern Tienen

Voorzitter: 

Mevr. Liesbet Veroeveren

GSM 0477 64 30 14

Ondervoorzitter:
Dhr. Jurgen Soetaert

Volg UPV Tienen

LOCATIE

CC De Kruisboog - Sint-Jorisplein 20 -3300 Tienen
 

PROGRAMMA

Locatie:

Alzheimer en dementie

25 feb 2019 20:00
Lezing
Prof. dr. Christine Van Broeckhoven
vorser en directeur van het Centrum voor Moleculaire Neurologie aan de UAntwerpen

Door de toegenomen welvaart leven we steeds langer. Dat is fijn maar deze vergrijzing brengt ook maatschappelijke  uitdagingen met zich mee. Zoals bijvoorbeeld dementie, met de ziekte van Alzheimer als meest frequente ziektebeeld.

Christine Van Broeckhovendoet al meer dan dertig jaar baanbrekend onderzoek naar de ziekte van Alzheimer, frontaalkwabde mentie en verwante hersenziekten. Tijdens deze lezing voor een ruim publiek legt ze uit hoe onze hersenen werken. Wat is het effect van verouderen op geheugen en dementie? Wat zijn de oorzaken van dementie en welke behandelingen en medicatie kunnen we inzetten? Wat betekent Alzheimer, welke risicofactoren (onder andere genetica en levensstijl) dragen bij tot het ontstaan ervan, hoe verloopt de ziekte en wat zijn de behandelingsmogelijkheden?

Bestaat ET?

01 apr 2019 20:00
Lezing
Prof. dr. em. Jean-Pierre De Greve
VUB

Tot op heden, zijn er 1.642 bevestigde exoplaneten. 42 daarvan worden beschouwd als potentieel bewoonbare planeten voor leven zoals wij dat kennen, terwijl verschillende andere op de wachtlijst staan. Maar hoe goed is onze wetenschappelijke kennis van exoplaneten, van de mogelijke kansen op leven buiten de Aarde, en vooral, hoe snel groeit die kennis aan? Is contact mogelijk met leven buiten ons zonnestelsel? En hoe wordt er vandaag gespeurd naar leven buiten de Aarde? Een stand van zaken!

 

Bestaat ET?

01 apr 2019 20:00
Lezing
Jean-Pierre De Greve
Prof.

Tot op heden, zijn er 1.642 bevestigde exoplaneten. 42 daarvan worden beschouwd als potentieel bewoonbare planeten voor leven zoals wij dat kennen, terwijl verschillende andere op de wachtlijst staan. Maar hoe goed is onze wetenschappelijke kennis van exoplaneten, van de mogelijke kansen op leven buiten de Aarde, en vooral, hoe snel groeit die kennis aan? Is contact mogelijk met leven buiten ons zonnestelsel? En hoe wordt er vandaag gespeurd naar leven buiten de Aarde? In deze lezing wordt een stand van zaken gegeven.

Afgelopen activiteiten

Humor: wat, waarom en hoe valt er te lachen?

04 feb 2019 20:00
Lezing
Prof. dr. Jean Paul Van Bendegem
VUB

Wat is humor? Welke verschillende vormen van humor bestaan er? Wat zijn de effecten van humor op mensen, maar ook op chimpansees en bonobo’s? Welke betekenissen kan de lach hebben? En, als sluitstuk, het filosofisch meest uitdagende onderwerp: waar liggen de grenzen van de humor, aangenomen uiteraard dat er zulke grenzen zijn? Zoals men van een filosoof mag verwachten zal het onderwerp na de lezing veel complexer geworden zijn dan ervoor! 

SFEERFOTO'S