kern Kortrijk

Voorzitter: 

dhr. Amé Deconinck
T 056 21 06 59

Contactpersoon: 

Mevr. Evelien Vandenbussche
Vrijzinnig Centrum Mozaïek
T 056 37 16 15

LOCATIE

Vrijzinnig Centrum Mozaïek Kortrijk
Overleiestraat 15a
8500  Kortrijk
 

DEELNAME

Gratis, tenzij anders vermeld

 

PROGRAMMA

Locatie:

Afgelopen activiteiten

In de voetsporen van Einstein

13 nov 2018 14:30
Lezing
Prof. dr. Nick Van Eijndhoven
VUB

Zwarte gaten met massa’s van meer dan een miljard keer de massa van de zon versnellen deeltjes tot snelheden die bijna de lichtsnelheid evenaren en laten tevens een verscheidenheid aan relativistische effecten zien. De geproduceerde deeltjes kunnen op aarde worden waargenomen en ook was er in 2015 een eerste observatie van gravitatiegolven die de belangrijke voorspelling van Albert Einstein uit 1915 bevestigde. Het IceCube neutrino observatorium op de Zuidpool en de LIGO gravitatie detector in de VS verschaffen ons informatie over processen die zich afspelen in de verste uithoeken van het heelal.

De zin en onzin van big data

11 dec 2018 14:30
Lezing
Prof. dr. Frederik De Grove
UGent

Het verzamelen en gebruiken van big data is ongetwijfeld één van de hot topics van de afgelopen jaren. Daar heeft de exponentiële toename van de hoeveelheid data, die we tegenwoordig ter beschikking hebben, ongetwijfeld iets mee te maken. Maar is big data zinvol? Kunnen we er inzichten mee verwerven die we voordien niet hadden? Kunnen big data relevant zijn in ons dagelijks leven? En hoe dan?

Alleen ja telt - over seksueel overschrijdend gedrag

12 feb 2019 14:30
Lezing
Liesbeth Kennes
auteur van het gelijknamige boek

Liesbeth Kennes beschrijft hoe ons gedrag in niet geringe mate wordt gestuurd door hardnekkige mythen en stereotypes. Seksueel geweld speelt zich niet alleen af tussen slachtoffer en dader, maar heeft ook te maken met de manier waarop we seksuele intimidatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag vanzelfsprekend vinden. Liesbeth Kennes maakt heel concreet hoe we ons tegen deze mythen en stereotypes kunnen wapenen. Ze brengt verhalen van slachtoffers, daders, therapeuten en onderzoekers samen. Het wordt een onthullende, boeiende namiddag in VC Mozaiek!

Olympiërs in Flanders Fields

12 mrt 2019 14:30
Lezing
Prof. dr. Herwig Reynaert
UGent

Kenneth Powell, Ronald Harcourt Sanderson, Alex Decoteau, Hanns Braun, James Duffy, … Tijdens de Olympische Spelen van 1908 en 1912 streden deze sportidolen van hun generatie op het sportveld. En toen weerklonk het startschot van de Eerste Wereldoorlog. Velen van hen haalden de eindmeet in 1918 niet. Herwig Reynaert vertelt het levensverhaal van 16 van deze topatleten en slaat de brug met vandaag.

Mijn kleine jihad - Gedeelde waarden voor de samenleving

02 apr 2019 14:30
Lezing
Karin Heremans
Directrice GO! Atheneum

Karin Heremans is in Vlaanderen bekend als de directeur die de hoofddoeken verbood in het Koninklijk Atheneum van Antwerpen. In deze school voert ze dag in dag uit de strijd tegen radicalisering. Ze wilt koste wat kost het lot van “haar jonge tieners” in de goede richting duwen.

In oktober 2017 bracht uitgeverij Houtekiet haar boek Mijn kleine Jihad uit. Tijdens deze lezing vertelt Heremans dat de eerste tekenen van radicalisering in eerste instantie op school worden opgemerkt. Ze stelt dat geëngageerde leraars dé spilfiguur zijn in het detecteren van (bijna) geradicaliseerde jongeren. Daarom ontwikkelt Heremans en haar schoolteam voortdurend deradicaliseringsprojecten die ervoor zorgen dat de leerlingen van het Koninklijk Atheneum in Antwerpen opgewassen zijn tegen de ronselaars die hen naar Syrië proberen te brengen. In deze lezing licht Karin Heremans haar strijd tegen radicalisering toe.

Is bont en blauw een mannenkleur?

14 mei 2019 14:30
Lezing
Katrien Van Der Heyden

Tekst van kaft boek:

Als samenleving zijn we allemaal verantwoordelijk voor het in stand houden van m/v-stereotypen en dat is veel minder onschuldig dan we denken. Zo dreigen we van onze zonen toxische mannen te maken.

IS BONT EN BLAUW EEN MANNENKLEUR? geeft een overzicht van de wijze waarop we van de wieg tot het graf in een genderhokje worden geduwd. Ook mannen. Het boek wil de lezer de culturele wortels van toxische mannelijkheid doen begrijpen en handvatten geven om het tij te keren. Het boek helpt je te navigeren door het #MeToo-tijdperk en biedt suggesties om het anders aan te pakken.

Katrien Van der Heyden (°1968) is socioloog en genderexperte. Ze deed jarenlang onderzoek bij mannen en jongens en combineert een academische achtergrond met projecten en een uitgebreide terreinkennis. In dit boek brengt ze dat alles samen. Ze stelt indringende vragen over het soort mannelijkheid dat onze samenleving promoot. Ze is actief als ondervoorzitter in het MenEngage-netwerk België en woont met haar man en 3 (+2) kinderen in Antwerpen.

De toekomst van Europa

11 jun 2019 14:30
Lezing
Luk Van Langenhove
Prof. Dr.

In deze lezing onderzoekt Prof.Dr. Luk Van Langenhove welke toekomst-scenario’s mogelijk en wenselijk zijn voor Europa. Willen we ‘meer’ Europa? Dienen de staten een deel van soevereiniteit op te geven? En wat met de regio’s? Voor het zoeken naar antwoorden op deze vragen dienen we niet alleen naar Europa zelf te kijken, maar ook en vooral naar wat er in (en met) de rest van de wereld gebeurt.

SFEERFOTO'S