Kern Haacht en Ommelanden

Voorzitter: 

Herman Stenuit

Contactpersoon: 

Herman Stenuit

LOCATIE

Tenzij anders vermeld, gaan de activitieiten telkens door op maandagavonden te:

GC Den Breughel
Wespenlaarsesteenweg 85,
3150 Haacht

Op de kaart

Locatie:

Afgelopen activiteiten

Een andere kijk op de islam: seks en macht in 1001 nacht...

03 sep 2018 20:00
Lezing
Prof. dr. em. Hugo Antonissen
Onderzoeksgroep Nabije Oosten Studies, K.U. Leuven

Een andere kijk op de islam: seks en macht in 1001 nacht... Zijn er raakpunten tussen vrijzinnigheid en islam en welke zijn dat dan? Prof. Hugo Antonissen overloopt overeenkomsten en verschillen met betrekking tot thema’s als vrij onderzoek, evolutieleer, verdraagzaamheid en positie van de vrouw en komt tot verrassende vaststellingen. 

Het lijsttrekkersdebat, met voorafgaand "Hoe lokaal zijn de lokale verkiezingen?"

18 sep 2018 19:30
Lezing
Dr. Dieter Stiers
onderzoeker KUL

Zijn de lokale verkiezingen van 14 oktober een generale repetitie voor de regionale, nationale en Europese verkiezingen van mei 2019 of hebben ze een eigen dynamiek? Dr. Dieter Stiers (KUL) licht toe vanuit zijn expertise als onderzoeker.

Aansluitend volgt een debat met de lijsttrekkers van de gemeenteraadsverkiezingen in Haacht. Onderstaande spelregels zorgen ervoor dat het geen dovemansgesprek wordt, maar een interessante uitwisseling van ideeën en standpunten.

 (1) De lijsttrekkers stellen hun programma voor, gevolgd door vragen of kritiek van de andere lijsttrekkers en besloten met een laatste weerwoord van de voorstellende lijsttrekker

 (2) iedere lijsttrekker mag tweemaal een andere partij uitdagen over een onderdeel van haar programma, uiteraard met weerwoord van de uitdagende partij.

Opening van de tentoonstelling "Nooit meer oorlog herdenken" in Haacht

24 sep 2018 19:00
Bezoek met uiteenzetting
Patrick Goossens
Fotograaf en bezieler van de tentoonstelling

De voorbije vier jaar werd de Eerste Wereldoorlog uitvoerig herdacht. Komt er honderd jaar na het einde van de Grote Oorlog nu ook een einde aan het herdenken ervan? Heeft oorlogsherdenking überhaupt wel zin? Kan de herinnering aan oorlog de vredesgedachte aanwakkeren? Wie zijn de winnaars en verliezers van het herdenkingstoerisme? Allemaal kritische vragen waar de tentoonstelling op ingaat. 

 

De Rotselaarse kasteelgijzeling in 1944

04 okt 2018 19:30
Lezing
Wijziging locatie
Bert Cornelis
auteur en historicus

In het decor van de tijdelijke tentoonstelling "Nooit meer oorlog herdenken" vertelt Bert Cornelis een spannend verhaal dat zich in 1944 in Haacht afspeelde. In de Tweede Wereldoorlog? Ja, maar die ontkiemde uit de Eerste en dat geldt ook voor de collaboratie van de Vlamingen met de Duitse bezetter tijdens die tweede wereldbrand. De – achteraf gebleken gekleurde - herinnering aan de vernedering van Vlaamse soldaten door franskiljonse officieren was een van de gedoodverfde excuses van de collaborateurs. Ook die van Rotselaar, de “zwarten” in “De zaak van de zwarten”, het boek van Bert Cornelis (die overigens met “Burgemeester in de Groote Oorlog” ook al over WOI schreef). Bert – historicus en voormalig journalist - vertelt honderduit over zijn boek en de boeiende verhalen die hij ontdekte en opschreef. Grijp meteen de kans om de tijdelijke tentoonstelling nog te bekijken, begin oktober reist hij verder door Vlaanderen!

SFEERFOTO'S