kern Geraardsbergen

Voorzitter: 

Dhr. Dominique Brems
T 054 58 76 84
E upv_dominique.brems@telenet.be

LOCATIE

Liberaal Gebouw Geraardsbergen
zaal Manneke Pis Museum [verdiep +1]
Markt 47
9500  Geraardsbergen

Google Maps

Locatie:

Rousseau en de vrijheid

13 dec 2018 20:00
Lezing
Maarten Colette
Assistent aan de VUB en directeur van De Debatten/VUB.

Jean-Jacques Rousseau (1712-78) wordt in het kielzog van Hobbes vaak tot de filosofen gerekend die de Verlichting en de individuele vrijheid kleuren. Dat is maar ten dele juist. In Rousseaus werk zijn er velerlei varianten van de vrijheid. Van een bureaucratisch Parijs moet hij niets weten. De vrijheid waar Rousseau zich op laat voorstaan is de onafhankelijkheid van burgers om een publieke ruimte zelfstandig vorm te geven. Een corresponderende plicht is de politieke vrijheid: als men zich enkel om de eigen achtertuin bekommert, dan sneuvelt met deze publieke ruimte ook de individuele verhaallijn. Tijdens deze voordracht zien we hoe Rousseau zich tot zijn voorgangers en tijdgenoten verhield, welke pennen hij in beroering bracht, en op welke manier hij onze individualistische tijd een spiegel voorhoudt.

Afgelopen activiteiten

Humanisme en de zoektocht naar het Zelf

08 nov 2018 20:00
Lezing
Prof. dr. Emiliano Acosta
VUB

Heeft het Humanisme iets te maken met de vraag naar het Zelf? Of is het eerder een poging, een strategie (een smoes, misschien?) om zichzelf te vergeten, te relativeren door de medemensen (de anderen) centraal in ons leven te plaatsen?
Deze lezing probeert een antwoord op deze vragen te formuleren aan de hand van een bespreking van sommige relevante figuren van de Duitse Verlichting zoals Lessing, Kant en Schiller. 

SFEERFOTO'S