Kern Dijleland

Voorzitter: 

Herman Stenuit

Contactpersoon: 

Info en schrijven via de website www.wijwillenweten.be
Herman Stenuit
0479 88 26 26

LOCATIE

Tenzij anders aangegeven:

GC Den Breughel
Wespenlaarsesteenweg 85,
3150 Haacht

Op de kaart

Locatie:

Scharnierpunten in het medisch denken

12 okt 2021 20:00
Paul Broos - KUL
Prof. em. dr.

Tijdens deze lezing reist Prof. Broos terug in de tijd en toont hij de evolutie die de geneeskunde in de loop der eeuwen heeft ondergaan. Van medicijnmannen, de Griekse humorentheorie tot de wetenschappelijke benadering van ziekten. In zijn unieke meeslepende stijl geeft de professor een razend interessant en boeiend overzicht van de ontwikkeling van de geneeskunde en over hoe die belemmerd – maar ook wel eens gered! – werd door religie, bijgeloof en machthebbers.

 

Locatie:

Begijnendijk

Geheugenklachten en dementie

18 okt 2021 20:00
Jan Versijpt - UZ Brussel
Prof. dr.

Geheugenklachten, dementie en alzheimer zijn problemen waarmee professor Versijpt dagelijks in zijn werkomgeving geconfronteerd wordt. Samen met ons overloopt hij welke mogelijkheden en beperkingen er ontstaan door dementie en het verloop ervan. Wat helpt en wat niet? Hij geeft meteen ook een aantal tips om beter te onthouden.

 

Locatie:

Tremelo - Bibliotheek

Palleatieve zorg en euthanasie

26 okt 2021 14:00
Willem Distelmans - UZ Brussel
Prof. dr.

Prof. Wim Distelmans licht in zeer begrijpbare taal de verschillende mogelijkheden rond het gestuurd levenseinde toe, met inbegrip van euthanasie. Het spreekt vanzelf dat de aanwezigen ook de nodige ruimte krijgen om vragen te stellen rond een waardig levenseinde, zodat zij de nodige kennis verwerven om over hun laatste levensfase zoveel mogelijk zelf te beslissen

 

Locatie:

Asse - zaal ‘t Smiske- Gemeenteplein

De kwaal van de eeuw: rugpijn

26 okt 2021 20:00
Maarten Moens - UZ Brussel
Prof. dr.

Lage rugpijn blijft een van de duurste en meest invaliderende problemen van onze westerse beschaving. Logisch dus dat voor vele stakeholders (patiënten, paramedici, artsen, firma's en overheden) de focus hierop ligt. Nochtans kan een gezonde houding en levenswijze veel leed voorkomen. Prof. Moens brengt een wervelende, interactieve en niet te missen lezing.

 

Locatie:

 

Haacht - Den Breughel

Infectieziekten, terug van (nooit) weggeweest

10 nov 2021 20:00
Marc Van Ranst - KUL
Prof. dr.

Met wereldwijd nog steeds 15 miljoen doden per jaar, en headers op wetenschappelijke sites als “2017: het jaar waarin 3 miljoen kleuters sterven aan infectieziekten”, kunnen we niet ontkennen dat virussen en bacteriën de menselijke wetenschap en technologie steeds een stap voor lijken te zijn. Hoe komt het dat we voor deze uitdaging blijven staan?

 

 

Locatie:

Haacht - Den Breughel

De relatie tussen hersenen en gedrag

17 nov 2021 20:00
Rudi D'Hooge
Prof. dr.

Er gaat een enorme fascinatie uit van de werking van onze hersenen en de manier waarop ze onze gedragingen, psychologische functies en mentale vermogens controleren. Prof D'hooge zal ons de werking van het zenuwstelsel en de relatie tussen hersenwerking en gedrag doen begrijpen.

 

Locatie:

Tremelo - Bibliotheek

Mars, planeet vol verrassingen

02 dec 2021 20:00
Jean-Pierre De Greve - VUB
Prof. dr. em.

Van ‘Rode oorlogsgod’ via door ‘aliens’ aangelegde kanalen tot het ‘gezicht’, Mars heeft altijd tot de verbeelding van de mensen gesproken als een planeet ooit bevolkt door intelligent leven. Niks van aan helaas. Maar Mars herbergt veel Aardse natuurfenomenen, wonderlijke structuren en onaardse verschijnselen. Doelwit van talrijke vroegere en toekomstige ruimtemissies. Maar kunnen we er leven? Een verhaal over de geschiedenis, de meest recente kennis van de intrigerende rode planeet en onze toekomstplannen.

 

Locatie:

Begijnendijk - Oude bibliotheek

Het ABC van de ecologie

07 dec 2021 14:00
Lezing
Jan Mertens - Oikos

Ecologisme is een politiek-maatschappelijke stroming, gebaseerd is op de ecologie, een wetenschap die de dynamiek van de wisselwerking tussen organismen, hun populaties, levensgemeenschappen en omgevingen bestudeert" volgens Wikipedia. Het respecteren van de grenzen van mens én milieu, duurzame ontwikkeling, kwaliteit van leven, sociale rechtvaardigheid en democratisering van de economie vormen belangrijke ideologische uitgangspunten.

 

Locatie: Asse

Wat met de Belgische federatie?

17 dec 2021 20:00
Philippe Van Parijs - UCLouvain en KU Leuven
Prof. dr.

Een gedachte-oefening over het België van de toekomst 'Dit proces mag niet van bij aanvang gemonopoliseerd worden door de politieke partijen' In plaats van aan de zijlijn over de politici te blijven klagen, is het nuttiger om pistes voor structurele hervormingen aan te reiken die politici in staat kunnen stellen hun job beter te doen, in het belang van ons allen.

 

 

Locatie

Haacht

SFEERFOTO'S