Kern Dijleland

Voorzitter: 

Herman Stenuit

Contactpersoon: 

Info en schrijven via de website www.wijwillenweten.be
Herman Stenuit
0479 88 26 26

LOCATIE

Tenzij anders aangegeven:

GC Den Breughel
Wespenlaarsesteenweg 85,
3150 Haacht

Op de kaart

Locatie:

Infectieziekten, terug van (nooit) weggeweest

10 nov 2021 20:00
Marc Van Ranst - KUL
Prof. dr.

Met wereldwijd nog steeds 15 miljoen doden per jaar, en headers op wetenschappelijke sites als “2017: het jaar waarin 3 miljoen kleuters sterven aan infectieziekten”, kunnen we niet ontkennen dat virussen en bacteriën de menselijke wetenschap en technologie steeds een stap voor lijken te zijn. Hoe komt het dat we voor deze uitdaging blijven staan?

 

 

Locatie:

Haacht - Den Breughel

De relatie tussen hersenen en gedrag

17 nov 2021 20:00
Rudi D'Hooge
Prof. dr.

Er gaat een enorme fascinatie uit van de werking van onze hersenen en de manier waarop ze onze gedragingen, psychologische functies en mentale vermogens controleren. Prof D'hooge zal ons de werking van het zenuwstelsel en de relatie tussen hersenwerking en gedrag doen begrijpen.

 

Locatie:

Tremelo - Bibliotheek

Mars, planeet vol verrassingen

02 dec 2021 20:00
Jean-Pierre De Greve - VUB
Prof. dr. em.

Van ‘Rode oorlogsgod’ via door ‘aliens’ aangelegde kanalen tot het ‘gezicht’, Mars heeft altijd tot de verbeelding van de mensen gesproken als een planeet ooit bevolkt door intelligent leven. Niks van aan helaas. Maar Mars herbergt veel Aardse natuurfenomenen, wonderlijke structuren en onaardse verschijnselen. Doelwit van talrijke vroegere en toekomstige ruimtemissies. Maar kunnen we er leven? Een verhaal over de geschiedenis, de meest recente kennis van de intrigerende rode planeet en onze toekomstplannen.

 

Locatie:

Begijnendijk - Oude bibliotheek

Het ABC van de ecologie

07 dec 2021 14:00
Lezing
Jan Mertens - Oikos

Ecologisme is een politiek-maatschappelijke stroming, gebaseerd is op de ecologie, een wetenschap die de dynamiek van de wisselwerking tussen organismen, hun populaties, levensgemeenschappen en omgevingen bestudeert" volgens Wikipedia. Het respecteren van de grenzen van mens én milieu, duurzame ontwikkeling, kwaliteit van leven, sociale rechtvaardigheid en democratisering van de economie vormen belangrijke ideologische uitgangspunten.

 

Locatie: Asse

Wat met de Belgische federatie?

17 dec 2021 20:00
Philippe Van Parijs - UCLouvain en KU Leuven
Prof. dr.

Een gedachte-oefening over het België van de toekomst 'Dit proces mag niet van bij aanvang gemonopoliseerd worden door de politieke partijen' In plaats van aan de zijlijn over de politici te blijven klagen, is het nuttiger om pistes voor structurele hervormingen aan te reiken die politici in staat kunnen stellen hun job beter te doen, in het belang van ons allen.

 

 

Locatie

Haacht

SFEERFOTO'S