kern BUC Brugge

Voorzitter: 

Prof. dr. Silvain Loccufier, em.

Contactpersoon: 

UPV secretariaat
T. 02 614 82 20
E. upv@vub.be

gratis, inschrijven niet noodzakelijk

LOCATIE

VC De Sleutelbrug Brugge
Beenhouwersstraat 1-3
8000  Brugge

Google Maps

 

Programma

Locatie:

Afgelopen activiteiten

De herinnering aan WOI

08 nov 2018 14:30
Lezing
Rob Troubleyn
expert Wereldoorlog I

Wanneer vonden de eerste herdenkingen van de Eerste Wereldoorlog plaats? Wie koesterde de herinnering aan de helden van die Grote Oorlog en wie probeerde zo snel mogelijk komaf te maken met huldes, monumenten en dies meer? Rob Troubleyn - expert met betrekking tot WOI - zocht het uit en deed verrassende ontdekkingen... 

De onzichtbare elegantie van de wetten van Maxwell

15 nov 2018 14:30
Lezing
Prof. dr. Vincent Ginis
Departement Fysica - VUB

Ongeveer 150 jaar na de publicatie van A Dynamical Theory of the Electromagnetic Field van James Clerk Maxwell (1865), werd ons begrip van de interactie van licht met materie opnieuw getransformeerd. Inderdaad, transformatieoptica maakt het mogelijk om licht te manipuleren met behulp van instrumenten en Einstein’s algemene relativiteit. In combinatie met de uitvinding van metamaterialen opent deze theorie een schat aan nieuwe mogelijkheden die voorheen ondenkbaar waren. De ontwikkeling van de onzichtbaarheidsmantel is misschien wel het beste voorbeeld van deze doorbraak.

Albert Einstein: leven, werk en uitdagingen

06 dec 2018 14:30
Lezing
Prof. dr. Jean-Pierre De Greve
VUB

Einstein, de geleerde met zijn leeuwenmanen, was veel meer dan de man van de relativiteitstheorie. Als mens niet gemakkelijk, als minnaar zeer vurig, als wetenschapper iemand waarvoor de vraag even belangrijk was als het antwoord. Maak kennis met een genie wiens werk vandaag diepgaande invloed heeft op onze samenleving!

De roep naar digitalisering

13 dec 2018 14:30
Lezing
Dr. Ilse Mariën
VUB

In haar onderzoek focust Ilse Mariën op digitale (on)gelijkheid en het mediagebruik van kwetsbare groepen, waaronder ook jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties. Ook onderzoekt ze de relatie tussen digitale en maatschappelijke participatie. Dat laat haar toe om eens op een andere manier naar digitalisering te kijken.

Het moeilijke brein: het geval van de hersentumoren

17 jan 2019 14:30
Lezing
Prof. dr. Johnny Duerinck
UZ Brussel

Neurochirurg Johnny Duerinck geeft een stand van zaken over hersentumoren en de behandeling ervan. Naast het behandelen van patiënten met hersentumoren verricht hij ook onderzoek verricht naar nieuwe behandelingen ertegen en verder ook naar innoverende technologie in de chirurgie. 

Elementaire deeltjes. Het Brout-Englert-Higgsdeeltje: en verder?

24 jan 2019 14:30
Lezing
Prof. dr. Ben Craps
VUB

In 2012 kondigde CERN de ontdekking van een nieuw deeltje aan, wat een jaar later leidde tot de Nobelprijs voor François Englert en Peter Higgs. In deze lezing hebben we het over velden, deeltjes, het Brout-Englert-Higgsmechanisme en de zoektocht naar het beroemde deeltje.

Het moeilijke brein: de relatie tussen hersenen en gedrag

07 feb 2019 14:30
Lezing
Prof. dr. Rudi D'Hooge
auteur van "Neuro" en professor KUL

Zijn boek "Neuro" bewees het al: prof.dr. Rudi D’Hooge (KUL) kan als geen ander een begrijpelijk overzicht geven van hoe het menselijk zenuwstelsel werkt en hoe onze hersenen ons gedrag beïnvloeden.

De filosofie van Yuval Noah Harari en zijn 21 lessen voor de 21e eeuw

14 feb 2019 14:30
Lezing
Prof. dr. em. Silvain Loccufier
VUB

De 21 lessen die Harari na zijn speurtocht door het verleden in 'Sapiens' aanbiedt voor het heden, zijn bijzonder interessant. Prof.dr. em. Silvain Loccufier duidt.

Interdisciplinariteit bij IMEC

07 mrt 2019 14:30
Lezing
Prof. dr. Roel Wuyts
IMEC

Imec is een onderzoeksinstituut in Leuven, vooral bekend om zijn baanbrekend werk in nanotechnologie en ICT. Imec positioneert zich als innovatiespeler tussen universiteiten en industrie en over verschillende onderzoeksdomeinen heen. Roel zal voorbeelden geven van interdisciplinariteit in Imecs ExaScience Life Lab, waar gewerkt wordt aan geoptimalizeerde software toepassingen, altijd in samenwerking met verschillende partijen. Hij zal dit illustreren met concrete voorbeelden, van ruimteweer over DNA sequencing software tot machine learning.

Interdisciplinair denken: de robot in dienst van de mens

14 mrt 2019 14:30
Lezing
Prof. dr. Dirk Lefeber
VUB

De dag van vandaag beperken robots zich niet meer tot assemblagetaken in fabrieken. Meer en meer dringen ze onze huiskamer binnen, denk bvb. aan de stofzuigerrobot. De toekomstige robots gaan ons niet alleen assisteren in onze huishoudelijke taken, maar ze zullen ons ook letterlijk ondersteunen om te revalideren na een ongeval of operatie, denk bvb. aan intelligente protheses.

Robotica in de geneeskunde

04 apr 2019 14:30
Lezing
Philippe VanTrappen

Nepwetenschap of geverifieerd: over de kwaliteit van wetenschappelijke tijdschriften

02 mei 2019 14:30
Lezing
Gustaaf Cornelis

De demografie van België en het effect van de immigratie

09 mei 2019 14:30
Lezing
Patrick Deboosere

Dag van de Zee - De zee gemeten

23 mei 2019 8:30
Studiedag
Wetenschappers uit verschillende disciplines
(zie programma)

Programma:

8:30 Ontvangst + welkom door prof. dr. em. Silvain Loccufier

9:00 Rol van het VLIZ en onderzoeksschip RV Simon Stevin (dr. Jan Seys - VLIZ)

9.30 Diverse wiskundige modellen om de zee te meten (dr. Vera Van Lancker - Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen)

10:00 Pauze

10:15 De Noordzee ontgonnen: zand en grind uit het Belgisch deel van de Noordzee (Koen Degrendele - FOD Economie – Dienst Continentaal Plat)

10.45 Uitdagingen voor marien onderzoek in het kader van diepzee mijnbouw (prof. dr. Ann Vanreusel - UGent, hoofd onderzoeksgroep Marine Biologie)

11:15 Woord aan de deelnemers + afsluiting

Vanaf circa 12:15 – Lunch in De Oesterput (facultatief)

SFEERFOTO'S