kern BUC Brugge

Voorzitter: 

Prof. dr. em. Silvain Loccufier

Contactpersoon: 

UPV secretariaat
T. 02 614 82 20
E. upv@vub.be

Omwille van de coronadreiging en de daaraan verbonden maatregelen, heeft onze Brugse afdeling besloten om de geplande activiteiten voor het najaar naar het voorjaar van 2021 te verschuiven. Onze excuses voor het ongemak. We houden u op de hoogte van de nieuwe data.

LOCATIE

De Brug, Centrum voor het Vrije Denken
Hauwerstraat 3a
8000  Brugge

Google Maps

 

Programma

Locatie:

Wat kan het Hannah Arendt Instituut ons leren?

03 dec 2020 14:30
Geannuleerd
Christophe Busch
Directeur Hannah Arendt Instituut

Na Kazerne Dossin heeft Christophe Busch nu zijn tanden gezet in een nieuw project: het Hannah Arendt Instituut. Wat het precies gaat doen, wat het kan betekenen en hoe het zijn missie zal aanpakken, hoor je dus best van hem.
I.s.m. HV Brugge, Vermeylenfonds Brugge.

De politieke toestand in de democratische republiek Congo

10 dec 2020 14:30
Geannuleerd
Prof. dr. Jan Gorus
VUB

Prof. dr. Jan Gorus schetst de ontwikkelingen in de Democratische Republiek Congo en de gevolgen ervan voor de bevolking in een verlamd politiek systeem dat geen antwoord vindt op de rampzalige economie, de veiligheidsproblemen en de pandemieën.
I.s.m. HV Brugge, Vermeylenfonds Brugge

Afgelopen activiteiten

De herinnering aan WOI

08 nov 2018 14:30
Lezing
Rob Troubleyn
expert Wereldoorlog I

Wanneer vonden de eerste herdenkingen van de Eerste Wereldoorlog plaats? Wie koesterde de herinnering aan de helden van die Grote Oorlog en wie probeerde zo snel mogelijk komaf te maken met huldes, monumenten en dies meer? Rob Troubleyn - expert met betrekking tot WOI - zocht het uit en deed verrassende ontdekkingen... 

De onzichtbare elegantie van de wetten van Maxwell

15 nov 2018 14:30
Lezing
Prof. dr. Vincent Ginis
Departement Fysica - VUB

Ongeveer 150 jaar na de publicatie van A Dynamical Theory of the Electromagnetic Field van James Clerk Maxwell (1865), werd ons begrip van de interactie van licht met materie opnieuw getransformeerd. Inderdaad, transformatieoptica maakt het mogelijk om licht te manipuleren met behulp van instrumenten en Einstein’s algemene relativiteit. In combinatie met de uitvinding van metamaterialen opent deze theorie een schat aan nieuwe mogelijkheden die voorheen ondenkbaar waren. De ontwikkeling van de onzichtbaarheidsmantel is misschien wel het beste voorbeeld van deze doorbraak.

Albert Einstein: leven, werk en uitdagingen

06 dec 2018 14:30
Lezing
Prof. dr. Jean-Pierre De Greve
VUB

Einstein, de geleerde met zijn leeuwenmanen, was veel meer dan de man van de relativiteitstheorie. Als mens niet gemakkelijk, als minnaar zeer vurig, als wetenschapper iemand waarvoor de vraag even belangrijk was als het antwoord. Maak kennis met een genie wiens werk vandaag diepgaande invloed heeft op onze samenleving!

De roep naar digitalisering

13 dec 2018 14:30
Lezing
Dr. Ilse Mariën
VUB

In haar onderzoek focust Ilse Mariën op digitale (on)gelijkheid en het mediagebruik van kwetsbare groepen, waaronder ook jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties. Ook onderzoekt ze de relatie tussen digitale en maatschappelijke participatie. Dat laat haar toe om eens op een andere manier naar digitalisering te kijken.

Het moeilijke brein: het geval van de hersentumoren

17 jan 2019 14:30
Lezing
Prof. dr. Johnny Duerinck
UZ Brussel

Neurochirurg Johnny Duerinck geeft een stand van zaken over hersentumoren en de behandeling ervan. Naast het behandelen van patiënten met hersentumoren verricht hij ook onderzoek verricht naar nieuwe behandelingen ertegen en verder ook naar innoverende technologie in de chirurgie. 

Elementaire deeltjes. Het Brout-Englert-Higgsdeeltje: en verder?

24 jan 2019 14:30
Lezing
Prof. dr. Ben Craps
VUB

In 2012 kondigde CERN de ontdekking van een nieuw deeltje aan, wat een jaar later leidde tot de Nobelprijs voor François Englert en Peter Higgs. In deze lezing hebben we het over velden, deeltjes, het Brout-Englert-Higgsmechanisme en de zoektocht naar het beroemde deeltje.

Het moeilijke brein: de relatie tussen hersenen en gedrag

07 feb 2019 14:30
Lezing
Prof. dr. Rudi D'Hooge
auteur van "Neuro" en professor KUL

Zijn boek "Neuro" bewees het al: prof.dr. Rudi D’Hooge (KUL) kan als geen ander een begrijpelijk overzicht geven van hoe het menselijk zenuwstelsel werkt en hoe onze hersenen ons gedrag beïnvloeden.

De filosofie van Yuval Noah Harari en zijn 21 lessen voor de 21e eeuw

14 feb 2019 14:30
Lezing
Prof. dr. em. Silvain Loccufier
VUB

De 21 lessen die Harari na zijn speurtocht door het verleden in 'Sapiens' aanbiedt voor het heden, zijn bijzonder interessant. Prof.dr. em. Silvain Loccufier duidt.

Interdisciplinariteit bij IMEC

07 mrt 2019 14:30
Lezing
Prof. dr. Roel Wuyts
IMEC

Imec is een onderzoeksinstituut in Leuven, vooral bekend om zijn baanbrekend werk in nanotechnologie en ICT. Imec positioneert zich als innovatiespeler tussen universiteiten en industrie en over verschillende onderzoeksdomeinen heen. Roel zal voorbeelden geven van interdisciplinariteit in Imecs ExaScience Life Lab, waar gewerkt wordt aan geoptimalizeerde software toepassingen, altijd in samenwerking met verschillende partijen. Hij zal dit illustreren met concrete voorbeelden, van ruimteweer over DNA sequencing software tot machine learning.

Interdisciplinair denken: de robot in dienst van de mens

14 mrt 2019 14:30
Lezing
Prof. dr. Dirk Lefeber
VUB

De dag van vandaag beperken robots zich niet meer tot assemblagetaken in fabrieken. Meer en meer dringen ze onze huiskamer binnen, denk bvb. aan de stofzuigerrobot. De toekomstige robots gaan ons niet alleen assisteren in onze huishoudelijke taken, maar ze zullen ons ook letterlijk ondersteunen om te revalideren na een ongeval of operatie, denk bvb. aan intelligente protheses.

Robotica in de geneeskunde

04 apr 2019 14:30
Lezing
Philippe VanTrappen

Nepwetenschap of geverifieerd: over de kwaliteit van wetenschappelijke tijdschriften

02 mei 2019 14:30
Lezing
Gustaaf Cornelis

De demografie van België en het effect van de immigratie

09 mei 2019 14:30
Lezing
Patrick Deboosere

Dag van de Zee - De zee gemeten

23 mei 2019 8:30
Studiedag
Wetenschappers uit verschillende disciplines
(zie programma)

Programma:

8:30 Ontvangst + welkom door prof. dr. em. Silvain Loccufier

9:00 Rol van het VLIZ en onderzoeksschip RV Simon Stevin (dr. Jan Seys - VLIZ)

9.30 Diverse wiskundige modellen om de zee te meten (dr. Vera Van Lancker - Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen)

10:00 Pauze

10:15 De Noordzee ontgonnen: zand en grind uit het Belgisch deel van de Noordzee (Koen Degrendele - FOD Economie – Dienst Continentaal Plat)

10.45 Uitdagingen voor marien onderzoek in het kader van diepzee mijnbouw (prof. dr. Ann Vanreusel - UGent, hoofd onderzoeksgroep Marine Biologie)

11:15 Woord aan de deelnemers + afsluiting

Vanaf circa 12:15 – Lunch in De Oesterput (facultatief)

Bezoek aan Volksterrenwacht Beisbroek

29 sep 2019 13:45
Uitstap

In de Cozmix-observatietoren bewonder je met behulp van een grote telescoop de zon, maan en planeten van dichtbij. In het planetarium worden ruim 7000 sterren op de binnenkant van de koepel geprojecteerd. Spectaculaire videobeelden nemen je mee naar het mysterieuze heelal: je vliegt over het Marsoppervlak en bewondert de ringen rond Saturnus. Ook het kunstzinnige planeten pad (met beelden van Jef Claerhout) neemt je mee op tocht door de
kosmos.

 

Locatie: Zeeweg 96, 8200 St. Andries (Brugge)
Deelnameprijs: €5
Meer info en inschrijven: eliro@telenet.be

Verslaafd aan het algoritme. De IT-sector is de wereld aan het opeten

03 okt 2019 14:30
Lezing
Prof. Dr. Rudi Van de Velde
UZ Brussel

Technologie komt steeds dichter bij ons. Een ontwikkeling is ingezet waarbij de afstand tussen technologie en de mens in hoog tempo kleiner wordt. Onze biologische en digitale wereld convergeren. Technologie nestelt zich tussen ons, in ons, heeft kennis over ons en komt steeds meer over ons aan de weet. Technologie wordt intiem van aard. Omdat ze mensen vaak rechtstreeks en persoonlijk raken, roepen deze technieken maatschappelijke en ethische vragen op en verdienen de volle aandacht. De gevoeligste liggen op het vlak van gedragsbeïnvloeding.  De integratie en kruisbestuiving tussen Nanotechnologie, Biotechnologie, Informatie en Cognitieve technologie (NBIC-convergentie genoemd) stuwen elkaar voort en leiden tot twee megatrends. Concepten uit de biologie inspireerden het IT-domein zoals neurale netwerken in AI. Anderzijds wordt de machine mensachtiger: naarmate technologieën meer deel gaan uitmaken van ons eigen lichaam krijgt de mens meer weg van een machine. Immers DNA is een computercode uitgevoerd in een cel dat zegt hoe ons lichaam gebouwd wordt, hoe het functioneert hoe gezond we zijn.  “Bio is the new digital “schreef Negroponte (MIT). Artificiële Intelligentie (AI) neemt hierin een steeds dominantere plaats in.

Gratis deelname. Inschrijving niet nodig.

Een goed gesprek over: Een praktische aanpak van armoedebestrijding

07 nov 2019 14:30
Debat
Philippe De Coene
Schepen van Sociale Vooruitgang, Armoedebestrijding en Onroerend Erfgoed
Dr. Wim Van Lancker
KUL - Centrum voor Sociologisch Onderzoek

Hoe bestrijd je armoede op een praktische manier? Socioloog Wim Van Lancker gaat in gesprek met de Kortrijkse schepen van Armoedebestrijding  Philippe De Coene. Wat is het verschil tussen theorie en praktijk, wat is realistisch en wat blijkt dat niet te zijn? Hoe wordt nu aan armoedebestrijding gedaan en welke richting moeten we uit in de toekomst? De confrontatie van wetenschappelijk onderzoek en de dagelijkse praktijk levert boeiende inzichten op...

Gratis deelname. Inschrijven niet nodig.

Locatie: Hauwerstraat 3a 8000  Brugge

Een maçon begraven onder de kerk

14 nov 2019 14:30
Lezing
Rob Troubelyn
Onderzoeker Flanders Flields

In de voordracht ‘Een maçon begraven onder de kerk’ gaat Rob Troubleyn (expert WO I en werkzaam bij het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum) in op zijn lopend onderzoek naar de oorsprong en de historiek van de Koninklijke Crypte te Laken. Dit onderzoek zal later resulteren in een publicatie rond dit onderwerp. Het zal de eerste omvattende studie en publicatie zijn over de crypte. Waarom werd de crypte gebouwd en was dit de oorspronkelijke koninklijke crypte?
Primair bronnen onderzoek brengen een fascinerend verhaal tot leven.
De voordracht brengt u heel wat interessante en opvallende conclusies. Hoe komt, bijvoorbeeld, een vrijmetselaar en notoir protestant in een katholieke crypte terecht? Waar was koning Leopold II oorspronkelijk begraven?
Kom zeker luisteren voor deze en andere onthullingen.

Gratis deelname. Inschrijven niet nodig.

Het Kleine Namenboek (Opgelet, om 11 u. ipv 14.30!)

17 nov 2019 11:00
Lezing
Jan Vanroose

Jan Vanroose is al meer dan een kwart eeuw bezig met het verzamelen en bestuderen van namen allerhande. Dat resulteerde in een boekje “ Het  Kleine Namenboek “ uitgegeven bij Bert Bakker in Amsterdam.
Hij werd aangesproken door de redacteur van Radio 1 en werd medewerker aan het programma “ De Nieuwe Wereld “ gepresenteerd door Friedl Lesage.
Onder de titel “ Het Namenkabinet “schreef hij in totaal 75 stukjes die dagelijks werden voorgelezen door nieuwsanker Martine Tanghe.
Namen blijken onderhevig te zijn aan modes, nieuwe namen verschijnen, maar verdwijnen ook elk jaar met duizenden. Namen geven of ontnemen is een teken van macht.
Toehoorders zullen ontdekken dat heel wat voorwerpen in Japan genoemd zijn naar Nederlandse woorden en  zullen verbaasd zijn een mondje Japans te begrijpen.
En wat denkt  u over totaal foute merknamen of belachelijke straatnamen.
Hij laat de toeschouwers een keuze maken uit mooie voornamen , ooit gegeven aan Vlaamse kinderen,  om ze vervolgens te laten ontdekken wat een verschrikkelijke betekenis ze hebben.
De klemtoon ligt op het bizarre en grappige , er wordt heel wat gelachen tijdens zijn lezing.

Deelnameprijs: €5
Meer info en inschrijven: eliro@telenet.be
Locatie: De  Brug - Hauwerstraat 3A, 8000 Brugge

 

Geheugenklachten en dementie

11 dec 2019 14:30
Lezing
Prof. Dr. Jan Versijpt
UZ Brussel - kliniekhoofd Neurologie

Met het ouder worden gaan onze cognitieve mogelijkheden niet noodzakelijk achteruit, maar oudere mensen worden in regel geconfronteerd met wat (ouderdoms)vergeetachtigheid. Terwijl men voor het overige redelijk stabiel blijft. Een gradatie hoger spreekt men over milde cognitieve stoornissen (MCI) die (nog) niet voldoen om als dementie beschouwd te worden, maar toch té storend zijn om als normaal beschouwd te worden.  Langs de ene kant bestaan er mogelijkheden om hierop preventief in te grijpen door zijn levensstijl te wijzigen (lichamelijke beweging, cognitief actief blijven, matig alcoholgebruik, minder stress ...). Aan de andere kant staat een progressieve, graduele evolutie naar een dementie, waaronder de ziekte van Alzheimer. Dementie is een ernstige aandoening die niet alleen het geheugen aantast, maar ook bijkomende (secundaire) functiebeperkingen, zowel in gedrag, persoonlijkheid als emoties. En een grote impact heeft op het leven van de patiënt, de familie en vrienden, de mantelzorgers. Prof. dr. Jan Versijpt die de geheugenkliniek van het Universitair Ziekenhuis Brussel , een samenwerking van neurologen en gerontologen, leidt overloopt niet alleen de diagnose en behandeling van geheugenklachten en dementie, met zijn mogelijkheden en beperkingen. Hij geeft ook aan wat kan helpen en wat niet en geeft tips voor alternatieve geheugenstrategieën en oefeningen van activiteiten en vaardigheden.

Gratis deelname. Inschrijven niet nodig.
Locatie: De Brug - Hauwerstraat 3A, Brugge

Stress in moderne tijden: wat doet het met ons lichaam?

06 feb 2020 14:30
Lezing
prof. dr. Els Clays
Maatschappelijke gezondheidkunde (UGent)

In deze lezing wordt stress zowel biologisch als sociologisch gekaderd. Prof. Clays vertrekt vanuit die invalshoek om na te gaan welke verschillende vormen van stress er in de hedendaagse samenleving voorkomen en hoe die een invloed kunnen uitoefenen op onze gezondheid, en op welke rechtstreekse en onrechtstreekse manieren dit precies in zijn werk gaat. Els Clays is als criminoloog, socioloog en dokter verbonden aan de UGent. 

De wederopbouw van Flanders Fields na WO I

12 mrt 2020 14:30
Lezing
Dominiek Dendooven
In Flanders Fields Museum/UAntwerpen

Deze lezing is een uitstekende voorbereiding op de pas geopende tentoonstelling in het Flanders Fields Museum, die mede door de spreker geconcipieerd werd. Na WOI was het idyllische landschap van de Westhoek getransformeerd tot een desolaat maanlandschap. De oorlog had tientallen dorpen en steden langs het front volledig van de kaart geveegd. Toch herrees de Westhoek als een Feniks uit zijn as. Dominiek Dendooven is doctor in de geschiedenis en wetenschappelijk medewerker aan de Stedelijke Musea van Ieper (waaronder het In Flanders Fields Museum). Hij publiceerde onder meer alleen of als co-auteur Menenpoort & Last Post. Ieper als Heilige Grond.

Filosofie en fictie. Vriendschap herbekeken

01 okt 2020 14:30
Geannuleerd
Dr. Ann Van Sevenant
Doctor in Wijsbegeerte

In welke mate is vriendschap een fictie? Is vriendschap geëvolueerd en welke rol spelen afstand en nabijheid nog? Dr. Ann Van Sevenant publiceerde in 2018 een boek over vriendschap en het filosofisch denken erover.
I.s.m. HV Brugge en Vermeylenfonds Brugge.

50 jaar VUB - 30 jaar BUC-UPV

04 okt 2020 10:30
Geannuleerd
Jacky Goris (UPV-voorzitter) & BUC-stichter prof. Silvain Loccufier
Prof.Caroline Pauwels
VUB-rector

Tijdens deze academische zitting wordt 50 jaar VUB en 30 jaar BUC-UPV gevierd. Onder andere door toespraken van UPV-voorzitter Jacky Goris, BUC-stichter prof. Silvain Loccufier en VUB-rector prof. Caroline Pauwels.
I.s.m. HV Brugge en Vermeylenfonds Brugge.

De houdbaarheid van het verlichtingsdenken

08 okt 2020 14:30
Geannuleerd
Prof. Jean-Paul Van Bendegem
Filosofie VUB

Prof. Jean-Paul Van Bendegem onderzoekt of er in deze zo snel veranderende wereld geen houdbaarheidsdatum staat op het Verlichtingsdenken, waar iedereen vandaag de dag voortdurend de mond van vol heeft.
I.s.m. HV Brugge, Vermeylenfonds Brugge en HV Assebroek.

Wetenschap en Technologie: motors van maatschappelijke vooruitgang

15 okt 2020 14:30
Geannuleerd
Prof. Jean-Pierre De Greve
Voorzitter van de onderzoeksgroep Astronomy and Astrophysics Research Group (VUB)

Prof. Jean-Pierre De Greve (VUB) schetst de gevolgen van de wetenschap voor onze maatschappij, zowel negatief als positief aan de hand van sprekende voorbeelden. Ook de link met het moderne onderwijs komt aan bod.
I.s.m. HV Brugge, Vermeylenfonds Brugge

Water, elke druppel telt

22 okt 2020 14:30
Geannuleerd
Prof. dr. em. Marc Van Molle
Vakgroep Geografie (VUB)

Water wordt schaars, op een planeet die voor 2/3 uit water bestaat. Prof. Marc Van Molle bespreekt de toenemende de druk op de wereldwijd beschikbare watervoorraden, de gevolgen daarvan en wat er kan ondernomen worden.
I.s.m. HV Brugge, Vermeylenfonds Brugge

Immuuntherapie tegen kanker: waar staan we?

12 nov 2020 14:30
Geannuleerd
prof. Jo Van Ginderachter
labo Cellulaire en Moleculaire Immunologie

De anti-kankervaccins waar prof. Jo Van Ginderachter (VUB) en zijn team aan werken, hebben als doel om de immuniteit tegen tumoren te versterken. Deze grote doorbraak in het kankeronderzoek begint ingang te vinden.
I.s.m. HV Brugge, Vermeylenfonds Brugge

De maatschappij in versnelde beweging: geopolitiek vandaag vs China - Europa

26 nov 2020 14:30
Geannuleerd
Prof. dr. Sven Biscop
Politiek en sociale wetenschappen

Prof. Sven Biscop – auteur van “Make Europe great again” - schetst de geopolitieke toestand van vandaag, de rol van China daarin en de mogelijkheden van Europa om op die nieuwe politieke en economische realiteit in te spelen.
I.s.m. HV Brugge, Vermeylenfonds Brugge

SFEERFOTO'S