kern BUC Brugge

Voorzitter: 

Prof. dr. Silvain Loccufier, em.

Contactpersoon: 

UPV secretariaat
T. 02 614 82 20
E. upv@vub.ac.be

gratis, inschrijven niet noodzakelijk

LOCATIE

VC De Sleutelbrug Brugge
Beenhouwersstraat 1-3
8000  Brugge

Google Maps

 

Programma

Locatie:

De roep naar digitalisering

13 dec 2018 14:30
Lezing
Dr. Ilse Mariën
VUB

In haar onderzoek focust Ilse Mariën op digitale (on)gelijkheid en het mediagebruik van kwetsbare groepen, waaronder ook jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties. Ook onderzoekt ze de relatie tussen digitale en maatschappelijke participatie. Dat laat haar toe om eens op een andere manier naar digitalisering te kijken.

Afgelopen activiteiten

De herinnering aan WOI

08 nov 2018 14:30
Lezing
Rob Troubleyn
expert Wereldoorlog I

Wanneer vonden de eerste herdenkingen van de Eerste Wereldoorlog plaats? Wie koesterde de herinnering aan de helden van die Grote Oorlog en wie probeerde zo snel mogelijk komaf te maken met huldes, monumenten en dies meer? Rob Troubleyn - expert met betrekking tot WOI - zocht het uit en deed verrassende ontdekkingen... 

De onzichtbare elegantie van de wetten van Maxwell

15 nov 2018 14:30
Lezing
Prof. dr. Vincent Ginis
Departement Fysica - VUB

Ongeveer 150 jaar na de publicatie van A Dynamical Theory of the Electromagnetic Field van James Clerk Maxwell (1865), werd ons begrip van de interactie van licht met materie opnieuw getransformeerd. Inderdaad, transformatieoptica maakt het mogelijk om licht te manipuleren met behulp van instrumenten en Einstein’s algemene relativiteit. In combinatie met de uitvinding van metamaterialen opent deze theorie een schat aan nieuwe mogelijkheden die voorheen ondenkbaar waren. De ontwikkeling van de onzichtbaarheidsmantel is misschien wel het beste voorbeeld van deze doorbraak.

Albert Einstein: leven, werk en uitdagingen

06 dec 2018 14:30
Lezing
Prof. dr. Jean-Pierre De Greve
VUB

Einstein, de geleerde met zijn leeuwenmanen, was veel meer dan de man van de relativiteitstheorie. Als mens niet gemakkelijk, als minnaar zeer vurig, als wetenschapper iemand waarvoor de vraag even belangrijk was als het antwoord. Maak kennis met een genie wiens werk vandaag diepgaande invloed heeft op onze samenleving!

SFEERFOTO'S