Kern Antwerpen

Contactpersoon: 

Nelly Verfaillie

Vrijzinnig Antwerps Trefpunt vzw
Out of a Box

ADRES
De Burburestraat 11
2000 Antwerpen
03 430 66 61
Op de kaart

Inschrijven aanbevolen, deelname gratis

 

Locatie:

Afgelopen activiteiten

De kracht van hoop - Boekpresentatie

14 mrt 2019 20:00
Lezing
Bleri Lleshi
Auteur

Verhalen van hoop liggen voor het oprapen. Of het nu gaat om Spaanse slotenmakers die weigeren mensen uit hun huis zetten, Britse schoonmakers die een waardig loon afdwingen, Duitse piloten die weigeren vluchtelingen te deporteren of Belgische gezinnen die vluchtelingen opvangen. De vraag is: waarom kennen we die voorbeelden nauwelijks? Waarom heerst de negativiteit?

‘In tijden van cynisme zijn we hoop steeds meer als iets naïefs gaan zien’, stelt filosoof en jongerenwerker Bleri Lleshi. ‘Terwijl hoop ons net voorstuwt, ook in moeilijke dagen. Vanuit hoop kunnen we positieve veranderingen realiseren, hoe klein ook.’

Tijdens deze lezing verweeft Lleshi inspirerende voorbeelden van vandaag met het leven en denken van Martin Luther King jr., die een halve eeuw geleden werd vermoord. Lleshi benoemt de wanhoop die er is, gaande van ongelijkheid tot en met machteloosheid. Maar hij laat ook zien hoe we van onderuit macht opbouwen en hoop mogelijk maken. Hij pleit voor verzet, engagement en hoop. Want de geschiedenis toont aan:

hoop kan de wereld veranderen.

Waarom vergissen we ons zo vaak

07 nov 2019 20:00
Lezing
prof.dr. em. Jean Paul Van Bendegem
VUB

Wij mensen vergissen ons vaak en veel. Hoe komt dat? Niet alleen misleiden onze zintuigen ons meer dan veel, maar wanneer we ons verstand gebruiken maken we ook behoorlijk wat fouten. In de lezing zullen daarom optische illusies aan bod komen – hoe misleidend zijn onze ogen? – maar ook het oor – het is minder bekend dat ook onze oren ons kunnen bedriegen – en ten slotte de zogenaamde cognitieve illusies waar ons vermogen om helder en correct na te denken zwaar wordt beproefd. De verklaring is, zoals ik zal verdedigen, te zoeken in onze evolutionaire geschiedenis.

Locatie: Vrijzinnig Antwerps Trefpunt -De Burburestraat 11, 2000 Antwerpen

Meer info en inschrijven:
vrijzinnigantwerpstrefpunt@gmail.com

 

Mens erger je

19 nov 2019 20:30
Lezing
Walter Zinzen

Walter Zinzen klaagt in dit boek en bijbehorende lezing het eenheidsdenken aan en roept op om het debat te voeren.

De titel doet anders denken, maar ‘Mens erger je!’ is geen zeur- en klaaglezing over de de kleine dagelijkse ongemakken. Integendeel, het is een heel persoonlijke en geëngageerde oproep van Walter Zinzen om een debat op niveau te voeren in ons land. Zinzen ergert zich aan het feit dat onze parlementaire democratie zo weinig democratisch is. Aan de leugens, de demagogie en de tegenstrijdigheden van de N-VA en de overdreven, grotendeels kritiekloze aandacht die deze partij in de media krijgt. Aan de hoogmoed waarmee islamo- en andere foben de meerderwaardigheid van de westerse cultuur verkondigen, zonder ook maar iets van welke andere cultuur dan ook te kennen.
Aan de daarmee gepaard gaande benepenheid van onze navelstaarders, die anderhalf jaar over de splitsing van BHV onderhandelen en dan in anderhalf uur nog gauwgauw een paragraaf over het buitenlands beleid uit de mouw en in het regeerakkoord schudden. ‘Mens erger je!’ is een lezing die én aanklaagt én oproept. Opdat Vlaanderen geen democratisch verkozen eenpartijstaat zou worden.

Locatie: Huis Van De Mens Herentals- Lantaarnpad 2, 2200 Herentals
Meer info en inschrijven: herentals@demens.nu

Partycrasher. De fiscus als spelbederver

19 mrt 2020 20:00
Lezing
Geannuleerd
Prof. dr. Michel Maus
VUB

Een lezing met fiscaal infotainment van de bovenste plank!
In Partycrasher, de fiscus als pretbederver toont professor Michel Maus aan hoezeer onze stoutste dromen verweven zijn met fiscaliteit. Hij wijst op de addertjes onder het gras bij de aankoop van een Toscaanse villa of dat gedroomde luxejacht, toont aan hoe je als beursgoeroe in wording langs alle kanten gepluimd wordt, waarom het misschien toch niet zo’n goed idee is om je echtgenoot te verruilen voor die bejaarde miljonair, maar ook waarom de al te gulle Sœur Sourire het lachen al snel verging of nog: hoe dromen van vollere borsten je portemonnee toch flink platter kan maken…

Maar een Belg zou geen goeie Belg zijn mocht hij niet blijven proberen de fiscus te slim af te zijn.

Na de lezing kan het boek Partycrasher verkregen worden, de vele uit het leven gegrepen en sappig geschreven cases maken van Partycrasher een uiterst leesbaar en bij momenten hilarisch boek.

SFEERFOTO'S