EVOLUTIE van de MENS op verschillende data en locaties

Een reeks lezingen en debatten in Vlaanderen en Brussel over de Evolutie van de mens, de natuur en de samenleving onder impuls van Prof. dr. em. Sylvain Loccufier.

Mechelen

dinsdag 7 november
19u30 | @ VC De Schakel

De evolutie van het onderwijs

Raymonda Verdyck (Afgevaardigd bestuurder GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap)
Ann Brusseel (Vlaams volksvertegenwoordiger en senator Open Vld)
Caroline Gennez (Vlaams volksvertegenwoordiger sp.a

Antwerpen

dinsdag 21 november
19u | @ Universiteit Antwerpen

De versnelde evolutie van de mens

Bas Engelborghs

>> Geannuleerd

Gent

donderdag 23 november
19u | @ Geuzenhuis, Gent

Evolutie van de technologie: artificiële intelligentie en robotica

Dr. Pieter Buteneers (Data Strategy and Machine Learning Consultant)
Dr. Dirk Lefeber (Brubotics, VUB)

Hasselt

donderdag 14 december
19u | @ VC Hasselt

Heerlijke nieuwe wereld? Van eugenetica tot transhumanisme

Prof. dr. em. Gaston Moens (Chemie, kernwetenschappen, VUB)

In de Verlichting (18de eeuw) ontstaat het vaste geloof dat de Mens door toepassing van de Rede onbeperkt maakbaar is. Sociale ontwikkelingen in de 19de eeuw brengen dit vooruitgangsgeloof in het gedrang. Onder invloed van de evolutietheorie van Darwin worden in de eerste helft van de 20ste eeuw (soms krasse) maatregelen voorgesteld om het menselijk ras te verbeteren. Door de excessen van het Nazi regime komen deze maatregelen echter in een zeer slecht daglicht te staan. Maar de hoop om een ‘heerlijke nieuwe wereld’ te creëren blijft ook in onze tijd bestaan. Ontdekkingen in de menselijke genetica zoals genetische screening, genetische modificatie en gentherapie zorgen nu al voor ongeziene mogelijkheden. Door actuele ontwikkelingen in de informatica  verhogen of verbeteren  de mogelijkheden van mensen reeds op spectaculaire wijze.

BRUSSEL

zaterdag 16 december
9:30 | @VUB, Elsene

Slotdebat

>> Houd onze website in de gaten voor meer info

Een initiatief van UPV, HVV en HVV Mechelen, met steun van deMens.nu en haar lidorganisaties. Lezingencyclus in samenwerking met: de stedelijke Vrijzinnige Ontmoetingscentra, het Symposium Medische Wereld VUB, het UZ Brussel, het Wetenschappelijk Steunfonds VUB, de regionale UPV-kernen, de lokale HVV-afdelingen, Vrijzinnig Brussel, de Vrije Universiteit Brussel, de provincie Oost-Vlaanderen, de stad Oostende, de Instellingen Morele Dienstverlening.