Zeewater, ons drinkwater van de toekomst

18 apr 2017 10:00
De toekomst van water
Onze aarde raakt alsmaar voller, en daarmee stijgt ook onze nood aan veilig, drinkbaar water.

Ondertussen vervuilen we onze zoetwaterbronnen en putten we onze schone waterbronnen uit. Zeewater lijkt daarom een goede, bijna oneindige bron aan water. Echter, zeewater bevat heel wat zout. De verwijdering van dit zout kost bergen energie.

In deze lezing wordt ingegaan op de water-energie nexus, de rol die zeewater hierin kan spelen en de technologieën die hiervoor gebruikt kunnen worden. De klassieke ontzoutingstechnieken, zoals destillatie en membraanfiltratie, komen aan bod. Ook een revolutionaire nieuwe membraantechnologie, waarmee energie kan teruggewonnen worden uit zeewater, zal gepresenteerd worden.
dr. Ir. Marjolein Vanoppen
Vakgroep Toegepaste Analytische en Fysische Chemie, UGent