Wetenschapskaravaan I: Onderzoek in het departement van Chemical Engineering (CHIS)

18 okt 2017 14:00
Wetenschapskaravaan najaar 2017
Bezoek met uiteenzetting

Chemische scheidingsprocessen voor een duurzame toekomst

Een van de grootste uitdagingen voor de chemische industrie is het zuiveren en scheiden van mengels. Het ligt voor de hand dat vervuilende gassen of afvalstromen uit chemische fabrieken gezuiverd dienen te worden voor ze in onze leefomgeving terecht komen. Van voedingsstoffen of medicijnen verwachten we dat ze geen vreemde of toxische stoffen bevatten. In een ideale wereld stoten voertuigen geen CO2, fijne stofdeeltjes of stikstofmonoxide uit.

Het grote probleem daarbij is dat het zuiveren of scheiden van zulke mengsels vaak zeer moeilijk is en ontzettend veel energie kost. Zo weet iedereen dat het veel gemakkelijker is om suiker in koffie op te lossen (mengen) dan die suiker er weer uit te halen (scheiden).

Aan het Department of Chemical Engineering wordt onderzoek verricht naar de scheidingsprocessen van de toekomst: kunnen we naar een meer duurzame maatschappij door gebruik te maken van de meest geavanceerde nanotechnieken en nieuwe moleculaire materialen.

PROGRAMMA
14u: Het Department of Chemical Engineering: wie we zijn, wat we doen Prof. Gert Desmet
//
14u30: Bio-scheidingen: over de zoektocht om de menselijke gezondheid te verbeteren, Dr. Jelle De Vos