Wat is waar? Over fake news en facts checken

wo 28 okt 2020 13:30
Miniconferentie
Studiedag

Hoe komt het dat we overspoeld worden met informatie die niet klopt? En wat wordt daaraan gedaan? Dat hoor je tijdens deze multidisciplinaire miniconferentie van onderzoekers en docenten die elk in hun vakgebied de strijd aangaan met desinformatie. Guillaume Van der Stighelen, Ike Picone (VUB), Nikos Deligiannis (VUB) en Ria Goris (EhB) zorgen voor een unieke woensdagmiddag vol verrassende inzichten en volledige informatie. En - wie weet – kruisbestuiving?Over de sprekers:
Karlien Beckers studeerde net af aan de Erasmushogeschool Brussel. Ze volgde er Journalistiek, een heel praktijkgerichte opleiding die naast Karlien nog meer talent opleverde, zoals Lidewij Nuitten (Iedereen Beroemd), Loutfi Belghmidi (VRT NWS), Jeroen Vissenaekens (In het spoor van Rudi Vrankx), Bert De Kock (Ketnet),…

Auteur Guillaume Van der Stighelen werkte dertig jaar lang als reclamemaker. In zijn boek Heldenmerk zette hij al uiteen hoe het komt dat een verhaal verspreidt wordt. Dat Guillaume heel goed weet hoe hij een verhaal moet vertellen, blijkt uit het succes van zijn boeken en tweets.

Ike Picone is docent aan de vakgroep Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij maakt deel uit van het Media & Society-onderzoeksteam van imec-SMIT en doet onderzoek naar sociale media en hun impact.

Nikos Deligiannis leidt toekomstige burgerlijk ingenieurs op bij ETRO, de vakgroep Elektronica en Informatie van de Vrije Universiteit Brussel. Zijn onderzoek spitst zich toe op de inzet van machine learning bij het opsporen van fake news, onder andere op social media.

Ria Goris is docent aan de opleiding Journalistiek van de Erasmushogeschool Brussel. Zij brengt toekomstige journalisten de kneepjes van fact checking bij, onder andere door hen concrete fact checks te doen uitvoeren.

Programma:
13.30    ontvangst

14.00    korte verwelkoming door Karlien Beckers

14.15   Guillaume Van der Stighelen over hoe verhalen zich verspreiden

14.45    Prof. Ike Picone over fake news op sociale media

15.30    Prof. Niko Deligiannis over het opsporen van fake news dmv AI

16.15    Ria Goris over facts checken

17.00    afsluiting

Geannuleerd
UPV lid:
2
Lid VKP VUB/EhB/UZ Brussel: