Waarom begrijpen we elkaar meestal zo moeiteloos?

do 17 nov 2016 10:00
Taal en communicatie

We brengen een groot deel van ons leven door met luisteren naar wat anderen vertellen en met lezen. Dus, met wat ons via de taal wordt meegedeeld. Waarom begrijpen we elkaar meestal zo moeiteloos, dat we er geen aandacht aan hoeven te besteden? Wat doen we daarbij eigenlijk en welke gemeenschappelijke kennis hebben we ervoor nodig?

Taalbegrip is een ingewikkeld proces van informatieverwerking waarover we nog lang niet alles, maar toch wel iets weten. Door experimenten met korte teksten zullen we proberen bij onszelf te ontdekken wat er nodig is om taal wél moeiteloos te begrijpen.

Verder komen we te weten hoe begripsprocessen nog onderzocht kunnen worden en wat we in dit verband over de werking en de structuur van het geheugen weten en vermoeden.

Prof. dr. em. Madeline Lutjeharms
Faculteit Letteren & Wijsbegeerte, VUB