Voorbij de Crisis: Verwachtingen ten aanzien van Vertegenwoordigende Democratie

di 25 okt 2016 12:00
Politieke Filosofie

Het idee dat het systeem van vertegenwoordigende democratie een crisis doormaakt, is wijdverspreid. Het lage vertrouwen dat burgers in politieke instellingen stellen, de dalende opkomst bij verkiezingen en toenemende electorale volatiliteit worden beschouwd als indicatoren van een toenemende kloof tussen burgers en politiek. Zonder het bestaan van dergelijke kloof in vraag te trekken,betwist deze lezing de betekenis die we doorgaans aan deze kloof verlenen.

Steunend op constructivistische theorieën, stelt de lezing de verwachtingen die we kunnen koesteren ten aanzien van vertegenwoordigende democratie scherp. Het daagt hierbij populaire noties van soevereiniteit uit en betoogt dat de uitweg uit de vermeende crisis niet minder, maar net meer vertegenwoordiging veronderstelt.

Prof dr. Eline Severs
Vakgroep Politieke Wetenschappen, VUB

UPV vzw
Gebouw Karel Van Miert