Van de Zuilen van Hercules tot de Slag van Poitiers en terug naar Granada

wo 04 mrt 2020 19:30
De identiteit van Europa: Andalusië

De belangrijke invloed die de Romeinse samenleving op onze Westerse identiteit uitoefende, zit in ons collectief geheugen. De islamitische invloed veel minder en toch is die veel groter dan de meeste mensen weten. Bijna acht eeuwen lang – van 710 tot 1492 - stond het Iberische schiereiland onder islamitisch gezag. Welke invloed oefende die periode uit op onze cultuur en onze kennis? Welke verrassende aspecten zijn in de vergeetput geraakt? Welk gedachtengoed uit die periode kan vandaag nog relevant zijn?

Deze lezing is de eerste in een reeks die die vragen wil beantwoorden. Ze schetst de politieke, sociale, economische en demografische situatie in de periode 710-1492  en de uitlopers ervan tot vandaag.

Etienne Wils
Andalusiëkenner
UPV lid:
2
Studenten (alle) en personeel Vrije Universiteit Brussel:
2
Anderen:
5

in samenwerking met Humanistisch Verbond Mechelen, Vormingplus Mechelen en VC De Schakel.
Locatie: VC De Schakel - Steenweg 32 (Grote Markt) - 2830 Mechelen