Taal en identiteit in de Rand (Dilbeek)

27 sep 2017 19:30
In samenwerking met.. (najaar 2017)

De stad en haar hinterland zijn essentieel verschillend, maar toch onlosmakelijk met elkaar verbonden, zo ook Brussel en de Vlaamse Rand.

Het nettoresultaat van de onderlinge dynamiek is een groeiende diversiteit en internationalisering van de bevolking van de Rand. Deze verscheidenheid, waarvan de taaldiversiteit een onderdeel vormt, ent zich bovenop het traditionele politieke spanningsveld tussen Vlamingen en Franstaligen.

De relatie tussen taal en identiteit en de vraag naar een sense of belonging komt er meer en meer centraal te staan, zowel in het wetenschappelijke als in het politieke discours...

Rudi Janssens is als docent en senior researcher verbonden aan het Brussels Informatie-, Documentatie- en Onderzoekscentrum (BRIO) van de Vrije Universiteit Brussel waar hij als taalsocioloog verantwoordelijk is voor het taalbarometeronderzoek. Hij werkt onder meer rond taalgebruik in meertalige en multiculturele steden en regio’s, de impact van taalpolitiek op de publieke ruimte, het onderwijs in een meertalige omgeving en de relatie tussen taal en identiteit. Hij is tevens lid van de Raad van Bestuur van het Brussels Studies Institute (BSI) en het Huis van het Nederlands in Brussel.

Foto: (c) Julie Guiches

In de maand september 2017 organiseert City3 in de Brusselse rand opnieuw het PeriFeria Festival. Aan de hand van rondleidingen, workshops, lezingen en artistieke interventies door verschillende partners wil PeriFeria op een creatieve manier het verstedelijkte landschap van de Brusselse periferie bevragen en naar waarde schatten. Het festival, dat intussen al aan haar derde editie toe is, slaat dit jaar haar tenten op in de Westrand van Brussel. Het volledige programma vind je op www.periferiafestival.be. UPV vzw levert dit jaar een academische bijdrage in het bijzondere CC De Westrand.