Shakespeare-dag (VUB-campus)

di 01 mrt 2016 10:00
Code: 
vj16 18
Type: 
Studiedag

10:00 Voormiddag: De échte Shakespeare

William Shakespeare (1564-1616) is zonder twijfel ezen van de grootste schrijvers uit de geschiedenis, niet alleen in Engeland maar ook in de rest van de wereld. Hij schreef een 37-tal toneelstukken, 154 sonnetten en twee lange, erotische gedichten. Sommige van zijn stukken behoren tot de grootste klassiekers uit de wereldliteratuur: Romeo & Juliet, Hamlet, King Lear, Othello, Macbeth,... Zijn stukken worden tot op de dag van vandaag gebruikt voor theaterbewerkingen, opera's, musicals en films.
Shakespeare zelf was een outsider in het Londense theaterwereldje van zijn tijd. Hij kwam uit de provincie, had geen hogere studies gevolgd en beschikte over een uitzonderlijk taalgevoel. In deze ochtendsessie focussen we dan ook eerst op de man zelf: wie was hij? Was hij een goede man, een goede vader, een goede burger? Waarom worden er zoveel onzinverhalen over hem verteld? Enz... Een aantal hardnekkige mythes en misverstanden worden uit de weg geruimd. Daarna focussen we op de politieke en culturele contexten van zijn leven en zijn werk.

13u30 Namiddag: Shakespeare en zijn outsiders

We gaan dieper in op twee van Shakespeares aangrijpendste outsiders: de jood Shylock in ‘The Merchant of Venice’ en ‘Othello’ die, jawel, een Syriëstrijder was. In ‘The Merchant of Venice’ gaan we dieper in op het probleem van het racisme en antisemitisme ten tijde van Shakespeare. En in ‘Othello’ bekijken we de confrontatie tussen christenen en moslims. We bekijken ook fragmenten van prachtige verfilmingen aan de hand waarvan Frank Albers de waarde van Shakespeares werken en zijn complexe denken in perspectief zet.

DEELNAMEPRIJS
Studenten, Personeel, Alumni VUB: 2 euro
Werkzoekende: 2 euro
UPV-lid: 14 euro
Normaal: 17 euro