Scheiding der Machten: Ijdele bescheidenheid

16 nov 2017 10:00
nj 17
SCHEIDING DER MACHTEN (ON)GESCHONDEN?

In “onze” tijd waarin “de” trein met een duizelingwekkende vaart voort dreunt over comfortabele rails en waarin elkeen “soeverein” zijn of haar agenda bepaalt, zijn we almaar minder, in ieder geval slechter, gaan nadenken over de vrijheid van de grens.

Dat blijkt aan onze onderwijsinstellingen, maar ook in het politieke debat (de grenzen van de Europese integratie, “wereldvreemde” rechters, et cetera) en het discours van alledag. Meer zelfs: het discours van alledag wordt het politieke discours. Met sprekend gemak wordt daarbij voorbijgegaan aan de impact van onze digitale revolutie en de invloed van nieuwe media en technieken. Soevereiniteit tot haar gepaste proporties terugvoeren wil zeggen dat we opnieuw een filosofie van de grens in dit discours binnenslepen (het idee van machtsdeling).

Deze grensverkennende voordracht situeert zich op het breukvlak van de “oude” en de “nieuwe” tijd, waar precies deze vragen over de verhouding tussen machtsdeling (Montesquieu) en soevereiniteit (Rousseau) voor het eerst nadrukkelijk in beeld kwamen, twee dominante stromingen, en twee verschillende mens- en maatschappijvisies.

Wijziging spreker
Drs. Maarten Colette