Scheiding der Machten: Ijdele bescheidenheid

do 16 nov 2017 10:00
nj 17 36bis
SCHEIDING DER MACHTEN (ON)GESCHONDEN?

Scheiding van machten blijft voortdurend een thema van controverse. De polemiek tussen Theo Francken en de Luikse rechters die zijn uitwijzingsbesluit voor Soedanezen blokkeren is maar één voorbeeld van hoe die scheiding dagdagelijks aan de orde is, problemen schept, aanleiding is tot controverses. Maar waar komt dit idee vandaan?

Deze lezing wil een historiek van dit idee en de debatten die het teweegbracht schetsen. Het belangrijkste ankerpunt daarbij is natuurlijk Montesquieu, die in zijn "Over de geest van de wetten", die scheiding verdedigde en ook voorstelde als een noodzakelijke voorwaarde voor vrijheid.

De lezing zal echter ook aandacht besteden aan de traditie waarop Montesquieu zich steunde om dit idee te verdedigen, en de impact van zijn idee.

Opmerking: de spreker is gewijzigd tov de melding in de brochure, de inhoud lichtjes gewijzigd.

prof. dr. Huysseune
Poltieke Wetenschappten, VUB, ULB en Vesalius College