Opbodpolitiek: migratie vergroot angstklimaat

do 17 mrt 2016 10:00
Code: 
vj16 26
Reeks: 
ANGSTCULTUUR
Type: 
Lezing

Moeten we bang zijn van migratie? Als we politieke commentatoren en een aantal media mogen geloven, zeker wel. We moeten bang zijn omdat migratie de sociale zekerheid uitholt, en omdat migratie een bedreiging volgt voor nationale identiteiten en culturen.

Volgens sommigen voedt migratie de criminaliteitscijfers en verhoogt het zelfs de kans op terreur. De Parijse aanslagen van 13 november 2015 vergrootten het angstklimaat over migratie. Een van de betrokken daders kwam Europa immers binnen via een vluchtelingenprocedure.

Tegelijk bleek de Molenbeekse mythe waarheid: de Brusselse gemeente huisvest jihadisten en derdegeneratiemigranten die geen voeling hebben met de Belgische samenleving. Er zijn terecht vragen te stellen over ons veiligheids- en integratiebeleid. Maar het is belangrijk om de antwoorden te zoeken met juiste en heldere argumenten, zin voor nuance en juiste perspectieven.

MO*-journaliste Tine Danckaers plaatst kanttekeningen bij het hedendaagse politiek discours over migratie, en zet de hedendaagse mondiale migratiestromen in perspectief.

 Over de spreker: http://www.mo.be/auteur/tine-danckaers

DEELNAMEPRIJS
Studenten, Personeel, Alumni van de VUB, Lid VKP, werkzoekende: €1 (op vertoon van -pas)
Lid UPV: 7 euro
Normaal: 8,5 euro
Perskaart: 0 euro