Luik Guillemins en de Expo Cockerill in Musée de la Boverie

12 sep 2017 11:00
MUSEA DELUXE
Uitstap

Het HST-station van Luik-Guillemins is een echte kathedraal van glas en staal getekend door de architect Santiago Calatrava uit Valencia. Het werd in september 2009 ingehuldigd. Dit monumentale, organische, luchtige, transparante gebouw verandert het stadslandschap en is het symbool van de stadsvernieuwing. Met dit station is België het eerste land dat volledig wordt bediend met hogesnelheidstreinen. Na het bezoek van het station kan u uw ontdekkingstocht voortzetten in de wijk Guillemins. Deze wijk is genoemd naar religieuzen, de guillemites, die hier van de 13de tot de 18de eeuw verbleven. In de tweede helft van de 19de eeuw is de wijk tot ontwikkeling gekomen rond het station dat in 1842 langs de spoorweg tussen Luik en Brussel werd opgetrokken. In de Belle Epoque kwam de wijk tot bloei in het kielzog van de wereldtentoonstelling van 1905. Wij stellen u voor de art-nouveau gevels en de stadsplanning van de wijk te ontdekken die deze periode goed illustreren.

Na een lunchpauze, brengen we om 14:00 een bezoek aan de EXPO John Cockerill, 200 jaar toekomst schetst het epos van de industriële revolutie in Wallonië. De tentoonstelling leidt langs de uitvindingen die een stempel drukten op de geschiedenis en belicht de bijhorende stedenbouwkundige, sociologische, demografische en milieu-uitdagingen, maar gaat ook in op het leven van de mannen en vrouwen die het allemaal waar maakten.

Na dit geleid bezoek kan u de stad in of tot slot nog genieten van de vaste collectie van La Boverie. Dit museum voor Schone Kunsten en een centrum voor tentoonstellingen met internationale uitstraling. Ze biedt onderdak aan het museum voor Schone Kunsten van Luik en aan een nieuwe ruimte bestemd om tijdelijke tentoonstellingen te hosten, met verscheidene facetten die telkens opnieuw voor een unieke belevenis bij de bezoeker zullen zorgen. Vaste collecties, voorbeeld van de rijkdom van de Luikse collecties. Een verdieping van het gebouw herbergt het beste van de collecties van het Museum voor Schone Kunsten van Luik. Lambert Lombard, Gérard de Lairesse, Ingres, Gauguin, Chagall, Picasso, Evenepoel, Delvaux, Magritte, en anderen zijn een bewijs van de moderniteit van kunst in alle tijdperken, van de renaissance tot op heden.

(inschrijven vanaf maandag 24/7)

Foto (c) Villede Liège Marc Verpoorten

Nederlandstalige gids
VISITEZ LIEGE