Kritisch omgaan met gezondheidsinformatie in de media

06 mrt 2017 14:00
vj17 dr05
Dokter, mag ik u wat vragen?
Naar schatting 75% van de mensen verwerft kennis over gezondheid via de media. Foute feiten en valse verwachtingen worden daar gecreëerd. Finoulst probeert daar een kritische tegenstem te laten horen. Zoals ze dat ook doet in opiniepagina's en in veel bekeken tv-programma's zoals de Zevende dag of Volt.

Marleen Filouslt is ze stichtend hoofdredacteur van het gezondheidsmagazine BodyTalk. Het tijdschirft vertaakt op een bondige en betrouwbare manier de bevindingen uit het medisch-wetenschappelijk onderzoek naar de man en vrouw in de straat. Onafhankelijk en dus kritisch, niet alleen voor de kwakzalvers en pseudowetenschappelijke genezers, maar net zo goed voor de wetenschap en de gezondheidszorg zelf. Ze schreef ondertussen nog boeken over vrouwelijke en mannelijke hormonen, borsten en prostaten, allergieën en zwangerschappen.
Vorig jaar was ze ook een van de drijvende krachten achter een nieuwe website   Gezondheid-en-Wetenschap. Daar houdt zij (samen met artsen en experts van het Belgisch Centrum voor Evidence-Based Medicine) het mediagenieke gezondheidsnieuws tegen het licht.

Marleen Finoulst
SKEPP, Bodytalk

Auditorium Kiekens - UZ Brussel
(niveau: -1 | route 1001)