Immuuntherapie tegen kanker: waar staan we?

di 26 okt 2021 19:30
Code: 
NJ21 G-K4
Reeks: 
Dokter, mag ik u wat vragen?
Type: 
Lezing

Het immuunsysteem is erop gericht om alles wat vreemd is aan ons lichaam te herkennen en te vernietigen. Kankercellen zijn weliswaar afgeleid van normale cellen, maar hebben een aantal genetische wijzigingen (mutaties) ondergaan, en kunnen bijgevolg beschouwd worden als “vreemd” aan ons lichaam. Het lijkt dan ook logisch dat kankercellen potentieel door het immuunsysteem kunnen herkend worden, wat meteen de basis legt voor de zogenaamde immuuntherapie van kanker: het bestrijden en vernietigen van kankercellen door cellen van ons immuunsysteem.
Hoewel logisch, treden er toch een aantal belangrijke hinderpalen op. Indien het immuunsysteem zo goed is in het herkennen van vreemde cellen, waarom krijgen mensen dan toch kanker? De onderliggende redenen zijn divers, en verklaren meteen ook waarom immuuntherapie van kanker toch niet zo eenvoudig is: (1) kankercellen worden voortdurend blootgesteld aan aanvallen van het immuunsysteem, waardoor kankercelvarianten ontstaan die minder herkend worden door het immuunsysteem; (2) de cellen van ons immuunsysteem die normaliter de taak hebben om vreemde cellen te vernietigen, kunnen in een toestand van “uitputting” terechtkomen en dus hun job niet meer naar behoren uitvoeren; (3) de omgeving in tumoren is bijzonder immuunsuppressief, dat wil zeggen dat de werking van immune cellen zal onderdrukt worden.
Toekomstige immuuntherapieën moeten bijgevolg manieren vinden om al deze hindernissen te omzeilen en een sterke anti-tumor immuniteit te induceren. Hoe kunnen we uitputting van immune cellen voorkomen of zelfs terugdraaien? Hoe kunnen we immuunsuppressie verminderen? Moeten we therapieën gaan combineren? In deze voordracht zullen we een aantal van dergelijke vragen beantwoorden en nieuwe therapeutische benaderingen, die momenteel onderzocht worden in mijn VUB labo en in andere labo’s wereldwijd, bespreken.

 

UPV wetenschapspopularisering organiseert deze reeks in samenwerking met Muntpunt.

Deze afsluitende lezing van onze doktersreeks gaat door te Pleinlaan 5, verd. 5, 1500 Brussel.