Hegel en de subjectieve vrijheid

21 sep 2017 10:00
Filosofie

Hegel is niet de reactionaire filosoof van een totalitaire staat. De subjectieve vrijheid is voor hem een verworvenheid van de moderniteit. De Grieken kenden deze niet, waardoor de ideale staat van Plato tekortschiet. Rousseau evenmin en zijn opvattingen liggen aan de basis van de terreur die de Jakobijnse revolutionairen in gang zetten.

Maar Hegel bekritiseert evengoed het individualisme zoals dat bijvoorbeeld opkomt met het kapitalisme. De nuanceringen die hij aanbrengt in de tegenstelling tussen het individuele en het algemene zijn inspirerend en actueel.

Als hij de vrijheid doordenkt, wat ook gebeurt in de analyse van de relatie tussen meester en slaaf, komt hij uit op het belang dat anderen hebben voor elke individuele vrijheid. De erkenning door anderen is bepalend. Dit bracht Charles Taylor, hedendaags filosoof, ertoe om te spreken van de 'politiek van de erkenning', die hij toepast op de vragen van een multiculturele samenleving.

Prof. Eddy Borms
Vakgroep Wijsbegeerte, VUB