Griekse filosofie in het Romeinse rijk

wo 18 dec 2019 19:30
De identiteit van Europa: Rome

Het Romeinse Imperium profileerde zich als een Rijk gebaseerd op waarden: waarden waarvoor het inspiratie claimde te putten uit de geschriften van Griekse filosofen zoals Plato, Aristoteles en de Stoïcijnen. Tijdens de Romeinse periode bleef men natuurlijk ook nieuwe wijsgerige traktaten schrijven, zowel in het Grieks als in het Latijn: denken we aan Seneca die in het Latijn en keizer Marcus Aurelius die in het Grieks de filosofie van de Stoa verder uitbouwden. Ook nieuwe scholen, zoals het Neoplatonisme, zagen het licht in de Keizertijd. Deze lezing van prof. dr. Danny Van Praet (UGent) zal focussen op de Stoïcijnse traditie en trachten na te gaan in hoeverre discours en realiteit van de Romeinse politiek door deze Griekse filosofie waren bepaald.

prof. dr. Danny Praet
UGent - Vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschap
UPV lid:
Lid VKP VUB/EhB/UZ Brussel:
Studenten (alle) en personeel Vrije Universiteit Brussel:
Anderen:

Inschrijven op de website van het Geuzenhuis

Locatie: Geuzenhuis - Kantienberg 9 - 9000 Gent