Een kind uit een dorp. De autobiografie van Sayyid Qutb

19 apr 2017 10:00
Literatuur
Interactief
In zijn autobiografie ‘Een kind uit een dorp’ treedt Sayyid Qutb in dialoog met de Egyptische denker en cultuurcriticus Taha Husayn, wiens autobiografie al-Ayyâm als een mijlpaal beschouwd wordt in de Egyptische literatuur.

De auteurs hebben heel wat gemeen: ze groeiden op in een Egyptisch dorp en waren beiden bevoorrechte waarnemers van de politieke en sociale ontwikkeling van Egypte in de 20ste eeuw.

Maar waar Taha Husayn radicaal koos voor verwestersing, ontpopte Sayyid Qutb zich tot een denker die thans aanzien wordt als de grondlegger van islamitisch radicalisme. Daar gaat echter een hele geschiedenis aan vooraf.

Welk profiel komt naar voren uit zijn autobiografie, die hij kort voor zijn radicalisering voltooide? Wat drijft hem om zijn dorpsjeugd neer te zetten, naast die van Taha Husayn? Zien we in zijn autobiografie de kiemen van het denken dat zou leiden tot zijn executie, of zijn dit twee werelden die nauwelijks enig raakvlak hebben?

Prof. dr. Caroline Janssen
Talen en Culturen: Arabistiek en Assyriologie, UGent