Een islamitische Verlichting? Hedendaagse moslimfilosofen over de rede.

vr 15 mrt 2019 14:00
Filosofie

Ook in de islamitische wereld proberen filosofen bij te dragen aan het vinden van antwoorden op de grote vraagstukken van onze tijd. In deze lezing wordt aandacht besteed aan denkers die blijven putten uit het islamitisch erfgoed, maar ook gebruik willen maken van de verworvenheden van de westerse filosofie. Deze intellectuele, kritische  hervormers ijveren voor een humanistische kijk op de islam. Geen predikers, maar wetenschappers die - elk op hun eigen specifieke wijze - een meer rationeel discours promootten.

i.s.m. Masereelfonds en Kifkif

*De week van de Verlichting (11 tot 21 maart 2019) is een concept met als doel om de Verlichting en het Vrij Onderzoek extra in de verf te zetten. Dit doen we met een week van evenementen die hierrond draaien. In deze negende editie draait alles rond identiteit. Vragen naar en bedenkingen bij wie en wat in hoeverre de identiteit van een individu of een groep bepaalt, staan deze week centraal in activiteiten van het Brussels Studentengenootschap (BSG), Studiekring Vrij Onderzoek, Centrum voor Academische en Vrijzinnige Archieven, Humanistisch Jongeren (HUJO), het Masereelfonds, Oudstudentenbond VUB (OSB), Studentenraad VUB,  UPV Wetenschapspopularisering, het Vermeylenfonds, Humanistisch Verbond VUB en het Willemsfonds. Alle evenementen worden mede mogelijk gemaakt door de ondersteuning van de deMens.nu. Alle activiteiten tijdens de Week van de Verlichting gaan door op en rond de campussen Etterbeek en Jette van de Vrije Universiteit Brussel.