Een beeld zegt meer dan 1000 woorden (VUB)

20 apr 2016 10:00
WISKUNDE IS OVERAL

Het is opmerkelijk hoe Ann Dooms haar onderzoek, waarin wiskunde met kunst wordt vermengd, helder vertaalt naar een heel breed publiek.

Met een onderscheiding voor wetenschapscommunicatie op zak neemt ze ons mee naar de wereld van de Digitale Forensiek, dat met wiskundige processen de bron en levensloop van digitale beelden achterhaalt. Digitale foto's worden immers bijna altijd gemanipuleerd, zij het voor praktische redenen of met opzet..

Behalve digitale afbeeldingen en video’s te voorzien van een watermerk tegen piraterij en onderzoek uit te voeren op tv-beelden, voert haar team ook digitale beeldanalyses uit op concrete objecten, zoals historische schilderijen. Heel wat kunstwerken bestaan tegenwoordig ook digitaal in hoge resolutie. Op dat digitale materiaal kan forensisch onderzoek antwoorden op vragen zoals: zitten er gaatjes in het doek, welke verf werd er gebruikt en zitten er nog tekeningen onder het schilderij?

De toepassingen van het onderzoek zijn dus heel divers.

Studenten, Personeel, Alumni van de VUB, Lid VKP, werkzoekende: €1 (op vertoon van -pas)

Lid UPV: 7 euro

Normaal: 8,5 euro