In de voetsporen van Thomas Kuhn: naar een volwaardige wetenschapssociologie (VUB campus)

di 16 feb 2016 10:00
Wetenschapsfilosofie 2016

Thomas Kuhn liet vanaf de late jaren 1960 een volstrekt nieuwe wind waaien in de wetenschapsfilosofie.

Er kwam een einde aan de overheersing van een idealistisch wetenschapsbeeld als kwantitatieve opeenstapeling van steeds meer waarheden. Ook drastische, kwalitatieve veranderingen spelen op gezette tijden een doorslaggevende rol, was de inzet van Kuhns bekende boek "The structure of scientific revolutions".

Eén van de effecten van het succes daarvan was dat een normatieve insteek, waarbij de onthechte filosoof handelingsrecepten aan een goede wetenschappelijke praktijk oplegt, meer en meer moest wijken voor een descriptieve kijk op de zaak, waarbij het voorgaande op zijn kop werd gezet: het was nu immers de manier waarop wetenschappers hun vak effectief bedreven dat het uitgangspunt werd, en de filosofische reflectie nam dat als uitgangspunt, volgde dus slechts in tweede instantie.

Een gevolg van het voorgaande is dat het belang van de studie van die praktijk groter werd. Onder meer de wetenschapssociologie vaarde er wel bij.

DEELNAMEPRIJS
Studenten, Personeel, Alumni van de VUB, Lid VKP, werkzoekende: €1 (op vertoon van -pas)
Lid UPV: € 7
Normaal: € 8,5