De verbrande dichtbundel van Léon-Gontran Damas

za 09 mrt 2019 11:00
Verboden boeken

De dichtbundel Pigments (1937) - geïllustreerd met een houtgravure van Frans Masereel – lijkt visionair: de Frans-Guyanese Léon-Gontran Damas (1912-1978) waarschuwde daarin al voor nazisme en racisme, voor etnische zuivering en de vervreemding van het individu in een mechanische wereld. Maar niet dat was de reden dat de Franse autoriteiten de dichtbundel bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog verboden, wel de oproep tot de Senegalese soldaten om niet langer Europese oorlogen uit te vechten voor hun Franse overheid en eerst de Fransen Senegal uit te gooien. Prof. dr. Kathleen Gyssels (UAntwerpen) kadert de censuur in de context van Damas’ werk en de tijd en omstandigheden waarin hij leefde.

Prof. dr. Kathleen Gyssels
UAntwerpen
UPV lid:
Lid VKP VUB/EhB/UZ Brussel:
Studenten (alle) en personeel Vrije Universiteit Brussel:
Anderen:

€ 2 Paspartoe MIA