De identiteit van Europa: de mythe/droom van de natiestaten

ma 16 aug 2021 17:45
Code: 
NJ21 02
Reeks: 
De identiteit van Europa: de geboorte van natiestaten
Type: 
Lezing

Een natie is een gemeenschap van mensen die zich door een gedeeld kenmerk verbonden voelen. De overgang van natie naar natiestaat is een uitdagende opdracht omdat niet alle groepen, die de staat vormen, zich verbonden voelen door een gedeeld kenmerk. Het is veel meer een lapidair geheel van kleine gevoelsmatige naties die verbonden worden door een artificiële staat.

 

Gedurende het debat zouden we willen inzoomen op een paar uitdagende vragen.
(1)    Bestaat de absolute natiestaat wél? Het samenvallen van een gedeeld kenmerk, zoals een identiteit en de staat lijkt niet te bestaan of zelfs onmogelijk te zijn. Wat zijn de krachten die de absolute natiestaat in de weg staan?
(2)    Kan er gebouwd worden aan een natiestaat? Wat zijn manieren waarop vanuit een artificiële staat gebouwd kan worden aan een natiestaat? Met andere woorden, kan de natiestaat gebouwd worden of zijn we overgeleverd aan de veelal identitaire gevoelens van de burgers?
(3)    Tenslotte, de grote ethische uitdagingen vragen om een wereldwijde samenwerking die de grenzen van gemeenschappen overtijgt. Terugkijkende op de antwoorden op de vragen (1) en (2), hoe kunnen we de vorming van grote samenwerkende gemeenschappen (= zoals de Europese gemeenschap of zelfs de wereldgemeenschap) stimuleren?

 

 

Locatie:

Uitstraling Permanente Vorming vzw
Pleinlaan 5 niv. 5
1050 Brussel

 

OF/EN

 

Digitaal via Zoom. Na inschrijving krijg je de link toegestuurd en kan je deelnemen van waar je wil via Zoom.