De fundamenten van de democratie

di 11 okt 2016 12:00
Politieke Filosofie

Onze moderne democratie neemt de vorm aan van een democratische rechtsstaat. In dit politieke regime komen twee grote politieke tradities samen. Aan de ene kant is er de liberale gedachte dat de wet en de grondwet de individuele vrijheid van alle burgers maximaal moeten beschermen. Aan de andere kant is er de democratische overtuiging dat de uitoefening van de macht gebaseerd moet zijn op de wil van het volk.

In deze lezing gaan we op zoek naar de historische wortels van deze twee tradities in het werk van John Locke (voor het liberalisme) en dat van Jean-Jacques Rousseau (voor de democratie). We bekijken vervolgens op welke manier deze twee tradities met elkaar samengaan in de moderne, representatieve democratie. Tot slot zullen we de basisprincipes van onze democratie verder verhelderen door te analyseren hoe zij zich verhoudt tot de technocratie enerzijds en het populisme anderzijds.

Wijziging spreker
Prof. dr. Stefan Rummens
Hoger Instituut voor Wijsbegeerte, KU Leuven

UPV vzw