België veroordeeld: België onder vuur door ISDS

wo 14 nov 2018 14:00
België veroordeelt/d

Een clausule uit een investeringsverdrag tussen de Belgisch-Luxemburgse Economische Unie en de Verenigde Arabische Emiraten wordt door een investeerder uit Dubai aangegrepen om het koninkrijk België voor een arbitragetribunaal in Washington te dagen. Het onverwachte gevolg van een van de meest omstreden onderdelen van die internationale handelsakkoorden waar zoveel over te doen is:  de Investeerder-Staat Geschillenbeslechting, of Investor-State Dispute Settlement (ISDS). Komt die ISDS neer op overbodig gepamper van multinationals of noodzakelijke bescherming van investeerders? Handelsexpert Marc Maes van 11.11.11 vergelijkt de argumenten voor en tegen ISDS en neemt ons mee achter de gesloten deuren van dit soort arbitragezaken.

Nog meer weten over die omstreden handelsverdragen? In onze reeks "Europese Unie" (een samenwerking met het Institute for European Studies) vind je nog een andere verrassende invalshoek daarop. Ga hier eens kijken!

Marc Maes
Handelsexpert van 11.11.11
UPV lid:
Lid VKP VUB/EhB/UZ Brussel:
Studenten (alle) en personeel Vrije Universiteit Brussel:
Anderen:

€ 2 Paspartoe MIA