Antonio Negri, de idee van een alternatieve moderniteit

do 05 okt 2017 10:00
nj1707
Filosofie

De Italiaanse filosoof Antonio Negri (°1933) analyseert in zijn werk op een nieuwe wijze het moderne denken, het kapitalisme en de postmoderne maatschappij. Hij gaat daarbij in dialoog met actuele denkers zoals Agamben, Arendt en Foucault, maar baseert zijn radicale kritiek tevens op historische bronnen zoals Machiavelli, Spinoza en Marx. Volgens Negri heeft zich naast het burgerlijke moderne denken dat het object vormt van zijn kritiek immers een alternatieve lijn van moderniteit ontwikkeld waarvan deze drie laatste denkers de protagonisten zijn en die ook voor ons vandaag de basis kan vormen voor een nieuwe ontologie, een materialistische kritiek en een revolutionaire ethiek. In deze derde aflevering van de cursus politieke filosofie zal een inleiding worden gegeven op de belangrijkste bouwstenen en concepten van Negri’s idee van een alternatieve moderniteit.

Sonja Lavaert doceert moderne filosofie, filosofie van de Verlichting, taal en maatschappijtheorieën, en ethiek en vertalen in de Vrije Universiteit Brussel. Ze publiceerde over vroeg moderne filosofie (Machiavelli, Spinoza), hedendaagse politieke filosofie (Agamben, Negri, Virno), kritische theorie, Italiëstudies, vertaalkunde en kunstfilosofie.

Ze is de auteur van Het perspectief van de multitude (2011) en co-editor van The Dutch Legacy. Radical Thinkers of the 17th Century and the Enlightenment (2017). Haar onderzoek focust op de filosofische representatie van geschiedenis en de genealogie van politieke en ethische concepten in het interdisciplinaire gebied van de filosofie, literatuur en (ver)taaltheorie.

Momenteel werkt ze als co-editor aan de uitgave van Aufklärungs-Kritik und Aufklärungs-Mythen. Horkheimer und Adorno in philosophiehistorischer Perspektive en aan een monografie over de politieke filosofie in de 17de-eeuwse Nederlanden, werktitel Geen vrijheid zonder gelijkheid, geen gelijkheid zonder vrijheid, beide te verschijnen in 2018.

Volzet
Prof. dr. Sonja Lavaert